Op zoek naar een glutenvrije taart die ook lactose- en eivrij is (volledig plantaardig, met andere woorden)? Dan kan ik je verder helpen!

Dit is een zeer eenvoudig recept waar je 101 varianten van kunt maken. Je kunt variëren in soort bodem (soort meel of smaakmaker), soort vulling (verschillende soorten pudding, maar ook yoghurt/kwark, kokoscrème) en natuurlijk ook in soort topping en decoratie (fruit, noten, chocolade, slagroom …).

 

Mijn basisrecept is voor 1 grote taart en het filmpje staat ook op YouTube.


Zomerse fruittaart

De kruimelige taartbodem

  • 280 g chufameel/tijgernotenmeel
  • 170 g kokosolie of ongezouten plantaardige boter (koelkasttemperatuur)

 

Verwarm de oven voor op 180°C.

Doe kleine blokjes van de kokosolie of boter in de keukenrobot. Voeg het meel toe en laat rustig loskloppen, zodat het meel goed onder de olie of boter vermengd wordt. Druk het deeg samen.

Neem een taartbodem, bedek met bakpapier en stort het deeg erin uit. Druk het deeg goed aan in de taartvorm.

Zet voor 15 – 20 minuten in de oven op 180°C.

Laat nadien volledig afkoelen alvorens uit de vorm te halen.

Wees wel voorzichtig aangezien dit een kruimelig deeg is. De kans bestaat dat het snel uit elkaar valt.

Ben je niet geheel zeker, laat hem dan in de taartvorm of wees extra voorzichtig als je deze taart vervoert (bijvoorbeeld naar een feest)!

 

Nog een kleine opmerking:

Ik gebruik chufameel of tijgernotenmeel, maar je kan ook andere meelsoorten gebruiken. Het voordeel van chufameel is dat het een zoete toets geeft, waardoor ik geen suiker hoef te gebruiken in de bodem. Als je andere meelsoorten gebruikt, kan je best een beetje kokosbloesemsuiker of een ander zoetmiddel toevoegen.

 

De vulling

Maak een pudding of gebruik een kant-en-klare versie van een pudding. Je kan ook een vulling maken van opgeklopt kokoscrème of een stevige yoghurt (Provamel of Alpro Greek style of kwark van Provamel).

Als je zelf de pudding maakt, kan je dat heel gemakkelijk doen door een zakje puddingpoeder op te warmen met melk. Klop goed, zodat er geen klonters worden gevormd en totdat je de gewenste dikte hebt bereikt.

Ik gebruik graag Soya vanille melk, maar je kan hier variëren van smaak, afhankelijk van het soort taart dat je wil maken. Lees de instructies op het zakje puddingpoeder bij het bereiden van jouw pudding.

Eens de pudding klaar is, zijn er 2 opties:

  • Giet de pudding, die nog warm is, over de afgekoelde taartbodem en laat opstijven. Dit zal de taart extra stevigheid geven (wat handig is als je deze taart moet vervoeren naar een andere locatie). Deze optie verdient de voorkeur en geeft het beste resultaat.
  • Laat de pudding afkoelen met een plasticfolie erover om geen korst te vormen en klop nadien goed los tot een crème. Giet vervolgens de puddingcrème over de taartbodem.

 

De topping en afwerking

Laat hier jouw creativiteit of die van jouw kinderen losgaan. Het hoeft niet allemaal afgemeten en netjes te zijn.

Kies je voor fruit, ga dan voor seizoensfruit. Als je je fruit in stukjes snijdt om de taart te versieren, raad ik aan om de taart af te dekken met afdekgelei. Doe dit zeker als de taart niet bedoeld is om onmiddellijk op te eten. Afdekgelei kan je kant-en-klaar kopen en hoef je alleen met een beetje water op te warmen en daarna over het fruit te borstelen. Dit zorgt ervoor dat het fruit niet verkleurt en langer houdbaar blijft.

Je kan ook voor noten, chocolade, slagroom …. kiezen!


Maak jouw eigen versie en deel een foto van jouw variant!

 

Veel liefs

Kristina

 

Variant voor in de herfst (met afdekgelei)

Deel dit bericht