Een goed ontbijt is en blijft belangrijk, dat schreef ik al in een eerder blogbericht.

Wat is er niet lekkerder dan een gezond ontbijt met zelfgemaakte granola? Mijn favoriet is deze granola, zonder toegevoegde geraffineerde suikers of siropen. Ze is gezoet met gemixte rozijnen en veenbessen. Ik eet het graag met soja yoghurt (mijn favorieten zijn Soyade Greek Style en Provamel Kwark, echte aanraders!) en stukjes vers fruit. Mmmh, o-ver-heer-lijk!

Zelf granola maken is super gemakkelijk, iedereen kan het EN je kan er eindeloos mee variëren. Probeer dit recept en hopelijk stap je af van de granola uit de winkel! Je maakt hier ook een grote portie mee, die even mee kan (tenzij je er niet vanaf kunt blijven).

Granola

  • 150 gr rozijnen
  • 100 gr veenbessen
  • 100 ml water
  • 100 gr notenmengeling
  • 25 gr zonnebloempitten
  • 25 gr pompoenpitten
  • 110 gr glutenvrije havermout
  • 110 gr boekweitvlokken of glutenvrije grote, grove havervlokken
  • 100 gr amandelschilfers
  • 50 gr kokosschilfers

Verwarm de oven voor op 180°C.

Mix de rozijnen en de veenbessen met het water toe tot je een gladde pasta krijgt.

Hak de noten grof en doe alle droge ingrediënten (behalve de kokosschilfers en amandelschilfers) in een grote kom. Giet er de rozijnen-veenbessenpasta over en meng goed onder elkaar. Zorg ervoor dat de droge ingrediënten de pasta van rozijnen en veenbessen goed opnemen. Stort dit alles uit op een bakplaat bedekt met bakpapier en zet voor 30 minuten in de oven.

Granola voordat ze de oven in gaat

Spatel na 15 minuten de granola goed om en zet terug in de oven. Doe dit nu om de 5 minuten totdat de granola droog, goudbruin en knapperig is. De laatste vijf minuten voeg je de kokos- en amandelschilfers toe.

Haal uit de oven en laat volledig afkoelen. Tijdens het afkoelen, zal de granola knapperig worden.

Granola na 30 minuten op 180°

Bewaar in een luchtdichte doos voor enkele weken.

 

Tip 1: Varieer met noten, pitten, soorten vlokken, gedroogd fruit of voeg extra kaneel, speculooskruiden of vanille toe. Zo maak je elke keer een andere granola en blijf je jezelf en anderen verrassen!

Tip 2: op zoek naar een origineel cadeau? Maak zelf granola, doe het in een mooie glazen bokaal of weckpot en pak het mooi in. Wedden dat het een succes zal zijn?!

 

Veel plezier en laat weten hoe jij het vond!

Liefs

Kristina

Deel dit bericht