Eén van de gerechten die ten zeerste werd geprezen tijdens de workshop Comfortfood in november was deze winterse maaltijdsoep: bomvol groenten en granen, lekker gezond en voedzaam. Ideaal om de koude wintermaanden te trotseren. Je kan hier eindeloos in variëren: de soort groenten, soort granen, de kruiden … Je kan er nog meer eiwitten in steken door bijvoorbeeld peulvruchten toe te voegen (kikkererwten of bonen). Durf gewoon jouw eigen ding te doen en af te wijken van standaardrecepten. Dat maakt het juist zo  leuk, spannend en interessant. Je kan hier echt niets mee mis doen! Zo zie je op de foto ook courgetten en linzen in de soep samen met lekkere hartige wafels.

 

Wil je graag nog meer recepten leren ontdekken en zelf maken of proeven? Schrijf je dan snel in voor een kookworkshop gepland in 2020 want de plaatsen en het aantal deelnemers zijn beperkt!

 

Winterse maaltijdsoep

Voor 8 tot 10  personen (afhankelijk van de honger):

  • 300 – 400 gr spruiten
  • ½ butternut of 1/3de van een gewone grote pompoen
  • 2 pastinaken
  • 1 zoete aardappel
  • 1/3de savooikool
  • 2 uien
  • 4 wortelen
  • Handvol gehakte platte peterselie
  • Gedroogde tijm
  • 2 blaadjes laurier
  • 150 – 200 gr boekweit
  • Groentebouillonpoeder
  • 2 el plantaardige olie
  • Peper en zout

 

Kuis de spruiten

Schil de pompoen en de zoete aardappel en snijd in blokjes van 1,5 cm.

Schil de pastinaak en de wortelen en snijd in plakjes van een halve cm.

Snijd de savooikool in reepjes

Snijd de ui in 4 en daarna in dunne reepjes.

Spoel de boekweit en laat uitlekken.

Hak de peterselie grof.

Neem een grote kookpot, doe er olie in en stoof de groenten aan. Voeg daarna 2 liter water toe (of meer naargelang hoeveelheid groenten) met bouillonpoeder, de tijm en laurier. Breng aan de kook en laat 10 minuten zachtjes garen. Voeg de boekweit toe en laat nog 20 minuten verder garen. Haal de droge tijm en laurier eruit, breng op smaak met extra peper of zout.

Serveer de soep met grofgehakte peterselie.

 

Tip: varieer met groenten en granen naar keiuze of voeg ook peulvruchten toe (kikkererwten, bonen of linzen) om een volwaardig vegetarische maaltijd te maken.

Veel succes ermee en smakelijk!

Veel liefs

Kristina

 

terugblik naar de kookworkshop Comfortfood, nov 2019

Deel dit bericht