Op sociale media zie je vaak aanbiedingen passeren van voedingssupplementen die een positief effect pretenderen op meerdere vlakken. Wanneer je echter gaat kijken naar het prijskaartje, dan moet je vaak toch wel slikken. De vraag is nu eigenlijk: hebben we die voedingssupplementen wel nodig en mag je ze zomaar nemen, zonder medische opvolging of begeleiding?

Indien je supplementen wilt kopen en innemen, vraag je best eerst raad aan jouw huisarts. De ene vitamine is immers de andere niet. Zo kan een teveel van de ene vitamine nadelige gevolgen hebben of een tekort van een andere vitamine doen ontstaan. Belangrijker is het volgen van een evenwichtig voedingspatroon en een gezonde levenswijze. Dagelijks een multivitamine nemen, kan zelfs schadelijk zijn voor jouw gezondheid als je te hoge dosissen van bepaalde vitamines zou innemen.

Om dit te begrijpen, is het belangrijk dat je het onderscheid kent tussen wateroplosbare en vetoplosbare vitamines.

Wateroplosbare vitamines (zoals bijvoorbeeld vitamine C en B-complex) vind je voornamelijk in groenten, fruit en graanproducten. Als we hiervan te veel binnenkrijgen, is dat geen probleem, want een teveel verlaat ons lichaam via de urine.

Vetoplosbare vitamines (zoals bijvoorbeeld vitamine A, D, E en K) vind je terug in vetrijke producten zoals boter, vette vis, eieren en noten. Ze worden in ons lichaam vastgehouden en opgeslagen in vet, als we er teveel van eten. Een overconsumptie hiervan kan wel voor problemen zorgen.

Toelichting van en aanbevelingen voor enkele vitamines

Vitamine A

Vitamine A is een vetoplosbare vitamine die je terugvindt in dierlijke vorm (retinol) in boter en volle melkproducten. Kijk je naar de plantaardige vorm van vitamine A (carotenoïden), dan vind je ze in alles wat rood en oranje ziet (wortelen, paprika, pompoen …), maar ook in broccoli. Vitamine A wordt ook toegevoegd aan plantaardige margarines.

Vitamine A voorkomt schemerblindheid en groeistoornissen. We hebben er zelden een tekort of teveel van als we een gezond voedingspatroon naleven.

De dagelijkse aanbevolen hoeveelheid volgens de Hoge Gezondheidsraad is 500 µg voor vrouwen en 600 µg voor mannen.

Vitamine D

Vitamine D is een vetoplosbare vitamine die je zelf aanmaakt onder invloed van zonlicht. In onze voeding vind je vitamine D onder andere in vette vis (bijvoorbeeld zalm) en eigeel. Het wordt ook toegevoegd aan sojaproducten, ontbijtgranen en plantaardige margarines/minarines.

Vitamine D geeft ons sterke botten en tanden en zorgt ervoor dat Calcium wordt opgenomen in ons lichaam. Indien je een tekort hebt, zal je dit niet snel merken, tenzij je meer vermoeid bent dan anders. Tekorten komen vaker voor tijdens de winter, wanneer me minder blootgesteld zijn aan zonlicht, en bij oudere personen omdat zij minder vitamine D aanmaken via de huid. In zulke omstandigheden kan je best een supplement D3 innemen.

De dagelijkse aanbevolen hoeveelheid volgens de Hoge Gezondheidsraad bedraagt 10 – 15 µg voor zowel mannen als vrouwen.

Vitamine E

Vitamine E verhoogt onze weerstand en is een sterke antioxidant. Het is een vetoplosbare vitamine die je terugvindt in vetrijke producten (verschillende oliesoorten) en die gevoelig is voor verhitting.

Over het algemeen ontwikkelen we niet vaak een tekort of een teveel van deze vitamine.

De dagelijkse aanbevolen hoeveelheid volgens de Hoge Gezondheidsraad bedraagt 15 mg voor zowel mannen als vrouwen.

Vitamine K

Deze vetoplosbare vitamine wordt aangemaakt door onze darmen en vind je ook terug in groene bladgroenten, melkproducten, vlees, eieren, volkoren granen, groenten en fruit. Ze zorgt ervoor dat we een goede bloedstolling hebben.

Tekorten komen niet snel voor, tenzij bij baby’s. Daarom dat zij vaak extra vitamine K krijgen na de geboorte.

De dagelijks aanbevolen hoeveelheid volgens de Hoge Gezondheidsraad bedraagt 50 tot 70 µg voor zowel mannen als vrouwen

Vitamine B-complex

In plaats van elke vitamine B apart te bespreken, vat ik ze samen onder een noemer. Natuurlijk heeft elke B vitamine zijn specifieke werking en voedingsbronnen, maar dit zou te uitgebreid worden om hier overal op in te gaan. Het belangrijkste dat je moet weten is dat vitamine B wateroplosbaar is en helpt bij het vrijmaken van energie in ons lichaam.

We vinden de vitamines B terug in onder andere witte groenten (zoals witloof, asperges, champignons, bloemkool …) en granen.

Een tekort aan vitamine B komt niet vaak voor en een teveel verlaat het lichaam via de urine. Toch moeten bepaalde mensen aandachtig zijn. Sporters  kunnen vaker een tekort aan vitamine B1 of B6 ontwikkelen, omdat hun energiebehoefte hoger ligt. Zwangere vrouwen worden aangeraden om vitamine B11 (foliumzuur) in te nemen en veganisten nemen best een supplement B12 omdat zij geen dierlijke producten nuttigen en dat is nu juist de bron van vitamine B12.

Vitamine C

Vitamine C is een wateroplosbare vitamine dat onze weerstand verhoogt. Het is een antioxidant en beschermt ons lichaam tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Bij ziekte kan je best extra vitamine C innemen. We vinden vitamine C terug in fruit (denk aan de citrusvruchten en kiwi) en in groenten (aardappelen).

Omdat dit een wateroplosbare vitamine is, zal een te veel aan deze vitamine afgevoerd worden naar onze urine, waardoor het geen schadelijke gevolgen heeft.

De dagelijkse aanbevolen hoeveelheid volgens de Hoge Gezondheidsraad bedraagt 110 mg per dag.

Besluit

Eet gevarieerd en gezond. Op die manier hoef je geen extra supplementen of vitamines te nemen. Ben je vegetariër of veganist, hou dan jouw vitamine B gehalte (en meer bepaald B12) in de gaten, alsook jouw vitamine D gehalte. Voor sporters is het dan weer belangrijk een zicht te hebben op hun vitamines B. Laat je vooral niet misleiden door reclame over peperdure supplementen die wonderen beloven!

Veel liefs

Kristina

Deel dit bericht