Een cake als ontbijt? Een beetje decadent?  Ach, waarom niet?! Deze veenbes-worteltaart bevat vezels en complexe koolhydraten die jouw energie geven voor de hele dag. Perfect om mee te starten. Ja, je leest het goed. Ik trakteer jullie weer op een cake met groenten. Laat me weten wat je van deze cake vindt! Zelf vind ik hem FAN-TAS-TISCH: zacht, kruimig en super lekker. Voor mij moet er zelfs niet veel extra zoetstof of siroop in (ik heb maar 100 ml siroop gebruikt en niet 125 ml), maar dat is weer persoonlijke voorkeur. Meer dan 125 ml maakt het echt wel te zoet (naar mijn mening).

Veenbes-wortelcake (klik op de titel voor het filmpje)

Voor 1 cake:

  • 1 à 2 el chiazaad
  • 125 ml plantaardige melk
  • 60 ml plantaardige neutrale olie
  • 2 tl zeste van sinaasappel
  • ½ vanillestok of 1 tl vanille-extract
  • 140 gr geraspte wortel
  • 100 – 125 ml ahornsiroop of agavesiroop (hoeveelheid afhankelijk naar eigen smaak)
  • 180 gr boekweitmeel  (of havermeel)
  • 50 gr glutenvrij havermout
  • 1,5 tl speculooskruiden
  • 2 tl bakpoeder
  • ½ tl natriumbicarbonaat
  • Snuifje zout
  • 80 gr cranberry (gedroogde veenbessen)

 

Roer de chiazaadjes en de melk door elkaar en zet 15 minuten opzij op kamertemperatuur. Ga er af en toe met een garde door. Als  je merkt dat de chiazaadjes te weinig melk opnemen, doe er dan een 2de eetlepel in en klop even goed door met een garde. Het uiteindelijke resultaat moet een soort van gebonden vloeistof worden (puddingachtig).

Schil en rasp 2 à 3 wortelen. Zorg ervoor dat je 140 gr geraspte wortelen overhoudt.

Verwarm de oven voor op 180°C.

Doe bakpapier in een cakevorm.

Voeg de zeste van sinaasappel en het vanillemerg of het vanille-extract bij de olie en zet opzij.

Meng de geraspte wortelen, de ahornsiroop, de olie, de gelei van melk en chia in een grote kom.

Meng in een andere kom alle droge ingrediënten onder elkaar. Doe de natte ingrediënten beetje bij beetje bij de droge en roer goed. Voeg de gedroogde cranberries toe en jouw beslag is klaar!

Giet het beslag in de cakevorm en bak voor 35 – 40 minuten in de oven. Controleer met een tandenstoker of het beslag klaar is (het stokje moet er proper terug uit komen).

Laat de cake eerst 10 minuten in zijn vorm afkoelen. Haal hem daarna uit de vorm en laat verder afkoelen op een rooster

Je kan deze cake bewaren in een luchtdichte doos voor 4 dagen in de koelkast of voor 2 maanden in de diepvriezer. Voordat je ze invriest, snijd je ze best al in individuele porties.

 

Veel (gezond) bakplezier!

Kristina

Deel dit bericht