Wat doe je als je allergisch bent aan eieren of geen eieren eet omwille van andere reden of omdat je een plantaardige voedingsstijl hebt en je wilt toch een roerei klaarmaken?
Ook daarvoor zijn er verschillende oplossingen. Ik deel daarom twee alternatieven om toch een roerei te maken zonder eieren te gebruiken.
De ene variant is op basis van tofu. Tofu is ideaal:
- het heeft een neutrale smaak en kan zowel in hartige als in zoete gerechten worden gebruikt
- het bestaat uit verschillende varianten: zijden tofu zo zacht als panna cotta; stevige tofu en gefermenteerde tofu (ook wel feto genoemd)
- het heeft een goede voedingswaarde en is daarom ook een zeer goede vleesvervanger
Ik heb graag de zachte structuur van zijdentofu om een roerei mee te maken, maar die bevat veel water en geeft bij het opwarmen zijn vocht af doordat de eiwitten gaan coaguleren. Hierdoor is het eindresultaat te waterig. De harde tofu is op dat vlak beter. Deze kan je verkruimelen en pletten met jouw vork, maar heeft een stevige beet en textuur.
Mijn oplossing: ik combineer beide. Ik laat eerst de zijdentofu goed uitlekken en ik prak de harde tofu. De zijdentofu voeg ik er op het einde pas toe. Zo krijg je een mix van het zachte van een ei en het stevig met meer beet.
Een roerei op basis van tofu is, door zijn voedingswaarde en hoge eiwitgehalte, ook ideaal als herstelmaaltijd na een zware inspanning. De eiwitten zullen, eens opgenomen door ons lichaam, onze spieren terug herstellen en als je deze maaltijd combineert met (complexe) koolhydraten, kan je ook jouw verbruikte energiereserves terug aanvullen!
De andere variant is op basis van kikkererwten. Het is een gerecht dat ideaal is als je niet tegen soja/tofu kunt. Kikkererwten zijn ook zeer gekend en toegankelijk en kan je in verschillende gerechten verwerken, zowel hartig als zoet. Dus net als tofu is dit een zeer veelzijdig voedingsmiddel met een goede voedingswaarde, maar combineer dit best met (complexe) granen om alle essentiële aminozuren binnen te hebben (zeker als je een plantaardige voedingsstijl nastreeft!).
Scrambled tofu
Voor 4 personen:
- 400 gr silken tofu
- 250 gr harde tofu
- 3 wortelen
- Halve spitskool
- 2 à 3 handen spinazie
- 1 ui
- 1 el plantaardige olie
- Peper en zout (optioneel voor meer smaak: kala namak en 1 tl kurkuma)
- Optioneel voor meer smaak: 1 el witte miso, 2 el edelgistvlokken, beetje citroensap
- 2 lente-ui
- Paar takjes koriander
Snipper de ui fijn, schil de wortel en snijd ze in blokjes. Snijd de spitskool in fijne sliertjes. Stoof de groenten aan in een pan met een scheutje olijfolie en laat ondertussen de zijdentofu uitlekken en plet de harde tofu met een vork. Was de spinazie en snijd ze grof.
Voeg vervolgens de harde, geprakte tofu toe aan de groentjes en breng alles op smaak met peper en zout. Voor meer smaak en kleur kan je ook kala namak (zwart zout met zwavelige eigeur en eismaak), kurkuma en edelgistvlokken toevoegen. Roer alles onder elkaar en laat de tofu even mee garen.
Als laatste voeg je de spinazie en de uitgelekte zachte tofu toe. Roer alles goed onder elkaar en laat verder stoven totdat de spinazie geslonken is.
Haal de pan van het vuur en werk af met een beetje witte miso die je eronderdoor roert en enkele druppels citroensap om het frisser te maken.
Bestrooi met gehakte koriander en fijngesneden pijpajuin op het einde en serveer met geroosterd (glutenvrij) brood.

Scrambled tofu
Scrambled chickpeas
Voor 4 personen:
- 700 gr gekookte en uitgelekte kikkererwten
- 1 ui
- 250 gr champignons of paddenstoelenmix
- 300 gr spinazie
- 1 el plantaardige olie
- Peper en zout (optioneel voor meer smaak: kala namak)
- 1 tl kurkuma
- 2 tl curry kruiden
- Optioneel voor meer smaak: 1 el witte miso, 2 el edelgistvlokken, beetje citroensap
- 2 lente-ui
- Paar takjes koriander
Prak de kikkererwten met een vork of een pureestamper. Voeg eventueel een beetje water toe om het gemakkelijker te pletten. Voeg vervolgens peper en zout, curry, kurkuma, kala namak en eventueel ook de edelgistvlokken toe en meng alles goed onder elkaar.
Snipper de ui fijn, was de spinazie en laat deze goed uitlekken. Als de blaadjes spinazie te groot zijn, kan je deze kleiner snijden. Kuis de champignons of de paddenstoelen en snijd ze in kwartjes of in schijfjes.
Verwarm een pan met wat olijfolie en stoof de ui als eerste. Voeg vervolgens de geprakte kikkererwten toe. Bak even aan en erna mogen de champignons/paddenstoelen toegevoegd worden en beetje bij beetje de spinazie. Als je geen grote pan hebt, raad ik aan om te werken in 2 kleine pannen, want door de spinazie is het niet gemakkelijk alles gaar te krijgen in 1 pan als je voor 4 personen kookt. Roer alles goed onder elkaar, zodat de spinazie de hitte van de pan kan voelen en gaat slinken. Eenmaal de spinazie en de champignons of paddenstoelen gaar zijn, mag je pan van het vuur.
Voordat je serveert, kan je eventueel nog een eetlepel witte miso erdoor roeren voor extra smaak en diepgang. Werk af met gehakte koriander en pijpajuin die je in fijne ringen snijdt.
Serveer met geroosterd brood of met gekookte quinoa die je eventueel er mee door mengt.

Scrambled chickpeas
Reacties
Laat een reactie achter