Mijn moeder is van Moskou afkomstig. Als kind ben ik opgegroeid met de Russische keuken. Rode biet hoort daar natuurlijk bij. Ik herinner me nog levendig dat mijn mama rode biet salade maakte en ik mocht altijd helpen. Rode biet, aardappelen en wortelen werden altijd in hun pel/schil afgekookt en ik mocht dan voorzichtig (eens afgekoeld) de schil te verwijderen en vervolgens alles in kleine blokjes snijden. Het was een familie-activiteit: samen in de keuken zitten en snijden. Alles werd vervolgens in een grote schaal gedaan en verder op smaak gebracht met olie, azijn en kruiden. Af en toe mocht er ook mayonaise bij of zure room.

Elke streek en familie heeft zijn eigen samenstelling van deze salade. Bij sommigen werden witte bonen toegevoegd, bij anderen werd er zuurkool toegevoegd, enzovoort.

Dit is mijn versie van rode biet salade. Naar mijn mening een ideale maaltijd tijdens warme zomerdagen.

Ik ben benieuwd wat jullie hiervan vinden. Deze salade is gemakkelijk om mee te nemen naar het werk als lunch, maar ook naar een picknick.

 

Rode bieten salade

Voor 4 personen:

  • 1 pakje (500 gr) gestoomde rode biet
  • 1 rode ui
  • 8 tot 10 augurken (kijk naar de grootte van de augurken voor het aantal)
  • 5 wortelen
  • 4 aardappelen (middelgrote aardappelen)
  • 1 bokaal/blik witte bonen
  • Peper en zout
  • 1 el koolzaadolie
  • Verse peterselie
  • Verse bieslook
  • Zelfgemaakte veganaise

Schil de aardappelen en de wortelen en kook of stoom ze gaar. Je kan eventueel er ook voor kiezen om ze te koken in hun schil, maar dan heb je achteraf wel meer werk. Het voordeel is wel dat je minder verlies aan vitaminen hebt. Als je een stomer of stoomoven hebt, zou ik dit verkiezen, dan kan je alles schillen en snijden en gaar stomen. Zo behoud je ook de vitaminen. Als de aardappelen en wortelen gaar zijn en afgekoeld, kan je ze in blokjes snijden.

Snijd de rode bieten in kleine blokjes.

Snijd de augurken in dikke ringen of in halve ringen als het grote augurken zijn.

Snipper de rode ui fijn.

Giet de bonen uit hun bokaal, spoel ze grondig met water en laat ze goed uitlekken.

Voeg alles samen in een grote kom. Breng op smaak met peper en zout. Overgiet met 1 of 2 el vocht van de augurken en met een scheutje neutrale olie.

Werk af met gehakte peterselie en bieslook.

Wil je de sterke smaak van de rode biet wat verzachten, voeg dan een beetje mayonaise of veganaise toe naar eigen smaak. Wil je het gezond houden, dan kan je ook gewoon yoghurt met een beetje citroensap toevoegen of zure room.

 

Veganaise

3 verschillende manieren om ze te maken

 

Voor de Veganaise op basis van sojamelk:

  • 100 ml ongezoete sojamelk
  • 175 – 200 ml zonnebloemolie of koolzaadolie
  • 1 el appelazijn
  • 1 tl mosterd of ume pasta
  • 2 tl agavesiroop of ahornsiroop
  • Snuifje zout

Doe alle ingrediënten behalve de olie in een grote pot. Neem een staafmixer en begin te mixen. Voeg geleidelijk olie toe, totdat de gewenste dikte is bereikt. Breng op smaak met wat zout.

 

Voor de Veganaise op basis van aquafaba (vocht van kikkererwten):

  • 3 el aquafaba
  • 175 – 200 ml zonnebloemolie of koolzaadolie
  • 1 el appelazijn
  • 1 tl mosterd of ume pasta
  • 1 tl ahorn of agavesiroop
  • Snuifje zout

Ook hier weer: alles behalve de olie in een hoge maatbeker en mixen met een staafmixer terwijl je de olie erin druppelt tot de gewenste dikte bereikt is.

 

Voor de Veganaise op basis van zijdentofu (ook wel silken tofu genoemd):

  • 200 g zijdentofu
  • 30 gr zonnebloem of koolzaadolie
  • 1 el appelazijn
  • 1 tl mosterd of ume pasta
  • 1 tl ahorn of agavesiroop
  • Snuifje zout

Open de verpakking van de zijdentofu en laat voorzichtig het overtollige vocht weglopen. Doorgaans wordt zijdentofu verkocht in een verpakking van 400 gr. Neem er de helft uit en doe in een hoge maatbeker samen met de andere ingrediënten. Neem een staafmixer en mix tot er een dikke binding ontstaat.

Deel dit bericht