Graag deel ik met jullie drie recepten voor zelfgemaakte plantaardige burgers of balletjes. Ze zijn gemakkelijk te maken en oh zo lekker. Waarom zou je de kant-en-klare versies kopen in de supermarkt als je ze zelf kan maken? Zo kan je zelf bepalen wat er allemaal in zit, hoe gezond het is en je kan eindeloos variëren! ZALIG

Variëren met groenteburgers

Broccoli-kaas burger (4 personen)

  • 1 broccoli
  • 1 blik kikkererwten of andere peulvruchten naar keuze
  • 190 gr quinoa, soghrum of rijst (ook mogelijk om overschotjes erin te verwerken )
  • 1 el mosterd
  • 4 à 6 el bloem of havermout (60 à 90gr)
  • Gemalen (vegan) kaas (100 gr)
  • Zout en peper

Stoom of kook eerst de broccoli. Pureer ze nadien of maak gebruik van een stamper.

Kook ook de rijst, quinoa, of andere graansoort naar keuze indien deze ook nog niet gekookt zijn. (Indien je overschotjes hebt, bijvoorbeeld overschot van een afhaalchinees waar steeds veel rijst gegeven wordt, gebruik die dan of overschotjes van een ander gerecht kan natuurlijk ook ).

Voeg alles samen goed door elkaar en laat 30 minuten opstijven in de koelkast. Verwarm ondertussen de oven op 180°C.

Rol balletjes en plaats ze op een ovenplaat met bakpapier. Zet dit in de oven voor een 20 minuten. Draai ze om en plaats ze nog eens een kwartier in de oven.

TIP:

Deze balletjes of burgers (afhankelijk van hoe groot of hoe klein je ze maakt) zijn lekker zowel warm als koud. Hierdoor kan je ze ook meenemen voor jouw lunch!

GOED OM WETEN:

Je kan hier eindeloos in variëren naar eigen smaak en voorkeur. Zo kan je in plaats van broccoli ook een andere groente nemen of je kan andere peulvruchten gebruiken. Heb je restjes rijst, quinoa, boekweit … over? Geen probleem verwerk ze hierin en je doet niet mee aan voedselverspilling!

 

Linzenballetjes (4 personen)

  • 2 zoete aardappels
  • 1 blik linzen (400gr)
  • 2 teentjes look
  • 1 handvol boerenkool of spinazie
  • 2 à 3 el kikkererwtenmeel (45 gr)
  • 2 à 3 el glutenvrije edelgistvlokken
  • ¼ tl kurkuma
  • ½ tl currypoeder
  • ½ tl ras-el-hannout
  • Peper en zout

Snijd de aardappels in kleinere stukjes en stoom of rooster ze in oven. Snijd ondertussen de look en de boerenkool of spinazie fijn. Eens de aardappels gaar zijn, kan je ze een beetje prakken met een vork. Voeg nadien de andere ingrediënten toe en meng alles goed onder elkaar.

Laat dit mengsel voor 30 minuten opstijven in de koelkast. Verwarm ondertussen de oven op 180°C.

Maak vervolgens balletjes en leg ze op een bakplaat met bakpapier. Zet dit in de oven voor 20 minuten, draai om en zet nog eens 15 minuten in de oven.

TIP:

Probeer deze balletjes eens in combinatie met pasta en tomatensaus. Lekker! Of neem ze koud mee als lunch! De overschot kan je ook steeds invriezen voor een volgende keer.

 

Zoete aardappel burger (4 personen)

  • 1 zoete aardappel
  • 240 gr witte bonen uit blik
  • 30 gr bloem (bijvoorbeeld van kikkererwten, boekweit …)
  • 1 el tahin (sesampasta)
  • 1 el ahornsiroop
  • 60 gr amandelmeel
  • 2 el olie

Stoom of rooster de zoete aardappels en laat afkoelen.

Stamp of pureer de zoete aardappels en witte bonen, voeg ook de bloem, sesampasta, ahornsiroop, peper en zout toe en meng goed.

Laat dit opstijven in een afgedekte kom in de koelkast voor 30 minuten. Verwarm ondertussen de oven op 180°C.

Eenmaal opgesteven vorm je de burgers of balletjes en leg ze op een ovenplaat met bakpapier. Zet dit voor 20 minuten in de oven, draai ze om en laat ongeveer 10 minuten roosteren aan de andere kant.

TIP:

Maak een avocado humus topping om erbij te serveren. Meng/mix hiervoor 20 gr kikkererwten uit blik, 1 avocado, 1 handvol peterselie of koriander, 1 el citroensap en snuifje cayennepeper, zout en peper.

Deel dit bericht