Een beetje comfortfood tijdens de lenteperiode, kan toch geen kwaad? Wat dacht je van deze chocolade koekjes. Gemakkelijk te maken en overheerlijk. Je kan zelf kiezen hoe zoet je ze maakt en ideaal als je straks na Pasen nog kilo’s chocolade over hebt. Verwerk ze gewoon in dit gerecht en opgelost!
Misschien wel een kleine tip: als je geen pure chocolade gebruikt, maar melkchocolade, kan je ervoor kiezen om minder zoetstof toe te voegen, aangezien de chocolade al zoeter is dan de pure.
Kan je niet tegen melk? Controleer de verpakking van de chocolade. In Bio winkels of natuurwinkels vind je gemakkelijk chocolade zonder melk (een voorbeeld daarvan is Wiloco dat bovendien ook met kokosbloesemsuiker is gezoet).
Recept voor 18-tal koekjes
- 10 gr chiazaad
- 140 gr glutenvrije havervlokken
- 130 gr zadenmengeling (een mengeling naar keuze: zonnebloempitten, pompoenpitten, sesamzaad, lijnzaad, gehakte noten)
- 20 gr kokosrasp
- 50 gr pure chocolade
- ½ tl kaneel
- ½ tl baksoda
- 35 gr kokosolie
- 100 gr rijstsiroop of agave
- 70 gr tahin of notenpasta naar keuze
- Snuifje zout
- Eventueel: ½ tl vanille-extract
Week op voorhand de chiazaadjes in 25 ml water.
Doe 100 gr van de havervlokken samen met de helft van de zadenmengeling in een hakmolen en maal het fijn tot een soort van meel.
Hak de chocolade grof. Voeg deze toe aan het meel samen met de overige 40 gr havervlokken en de rest van de zadenmengeling. Meng alles onder elkaar en doe ook de overige droge ingrediënten (baksoda, zout en kaneel) erbij.
Smelt in een klein pannetje de kokosolie. Eens deze vloeibaar is, voeg je de chiazaadjes (die ondertussen voldoende geweekt zijn), de rijststroop, de tahin en het vanille-extract toe. Roer alles goed door elkaar tot een homogene pasta.
Doe de natte ingrediënten bij de droge. Meng alles tot je een soort van deeg krijgt. Maak een bolletje van het deeg en leg het op plasticfolie. Wikkel het goed in en laat het minstens een half uur opstijven in de koelkast.
Verwarm ondertussen de oven voor op 170°C. Neem een bakplaat en leg er bakpapier op.
Na een half uur haal je het deegballetje uit de koelkast. Neem stuk voor stuk een kleine hoeveelheid en maak er ronde balletjes van die je plat duwt op de bakplaat.
Plaats dit alles voor tien tot vijftien minuten in de oven.
Eens gebakken, kan je ze best helemaal laten afkoelen. Ja, jouw geduld zal beloond worden, want de koekjes zullen dan harder en krokanter zijn.
Smakelijk!
Kristina