Je hoort tegenwoordig vaak de termen RAWfood, Vegan, RAWvegan … maar wat betekent dat nu concreet?

Wat is Vegan?

Iedereen is al vertrouwd met de term vegetarisch. Dat zijn gerechten die geen vlees of vis bevatten, maar nog wel dierlijke producten zoals eieren, zuivel of honing. Een veganist gaat nog een stapje verder. Net als een vegetariër eet een veganist geen vlees of vis, maar ook geen eieren, zuivel, honing of andere ingrediënten die een dierlijke afkomst of tussenkomt hebben. Sommige veganisten mijden zelf kledij, schoenen of verzorgingsproducten gemaakt op basis van dierlijke producten.

Tegenwoordig vind je steeds meer vegan producten in winkels verschijnen: plantaardige melken, kazen, broodbeleg, burgers, kant en klare gerechten, koekjes, ijs … Ook online kom je veel verschillende zaken tegen. Natuurlijk is de smaak en de textuur niet altijd even goed, daarom is het slim om verschillende merken uit te proberen. Denk bijvoorbeeld aan de kazen. De ene is gemaakt op basis van soja, de andere op basis van noten en nog andere op basis van kokosolie of rijstmelk. Aan jouw de keuze om jouw favoriet te kiezen en uit te proberen.

Wat is RAW?

RAWfood is rauwe voeding of voedsel dat niet verhit is geweest boven de 45°C. Een andere benaming die je vaak terugvindt, is ‘levend voedsel’. Bij RAWfood ligt de focus op het behoud van vitaminen, mineralen en enzymen. Als voedsel immers gekookt of verhit wordt boven de 45 tot 65 °C verliest het heel veel van zijn voedingswaarden. Ons lichaam moet dan harder werken om alles te verteren, waardoor we soms slaperig of moe worden na een maaltijd. De actieve enzymen in rauwe voeding of voedsel dat niet boven de 45°C verhit is geweest, helpen bij onze vertering, geven het lichaam rust en zorgen voor herstel. RAWfood bevat geen gluten, geen geraffineerde suikers, geen zuivel en geen tarwe. Als je intolerant bent voor deze producten zullen vele van dit soort gerechten je wel aanstaan.

Ik wil plantaardig leven, wat koop ik dan?

Je moet niet totaal ander soort voedsel gaan kopen om (meer) plantaardig te gaan leven. Je blijft verse groenen en fruit kopen, maar dat alleen eten is natuurlijk niet gebalanceerd genoeg. Wat kan je erbij eten:

 • Noten, zaden, pitten, gedroogd fruit, verschillende soorten notenpasta’s …
 • Volwaardige granen of pseudogranen, zoals quinoa, soghrum, gierst, boekweit, kasha, amaranth, wilde rijst, bruine rijst …
 • Peulvruchten in droge vorm of uit bokaal zoals witte bonen, rode bonen, kikkererwten, linzen, sojabonen, edamame …
 • Tofu, tempeh, lupine, jackfruit …
 • Plantaardige melkproducten: soja/rijst/noten/kokos melk, plantaardige yoghurts en kazen.
 • Pasta of sobanoedels: deze vind je tegenwoordig in verschillende soorten en vormen. Je hebt er op basis van rijst, quinoa, linzen, kikkererwten, sojabonen, zwarte bonen, erwten …
 • Olijfolie, kokosolie, koolzaadolie, appelazijn, bruine rijst azijn …
 • Smaakmakers zoals: tomatenpuree, groentebouillon, kruiden, edelgistvlokken, miso, tamari (glutenvrije sojasaus) …
 • Zoetstoffen zoals: agavesiroop, kokosbloesemsuiker …
 • Meel en vlokken: kikkererwtenmeel, boekweitmeel, havermoutvlokken, boekweitvlokken, quinoavlokken, amandelmeel, kokosmeel, polenta…
 • Verschillende soorten gedroogd zeewier
 • Agar agar (in plaats van gelatine)
 • En natuurlijk: pure chocolade

Het is maar een kleine opsomming van zaken die je wel regelmatig in bepaalde recepten zult terugvinden. Leer geleidelijk aan verschillende ingrediënten kennen. Schrap niet onmiddellijk een ingrediënt van de lijst, omdat het de eerste keer tegenviel van smaak. Maak het eens op een andere manier klaar in een ander gerecht. Misschien kan het je zo wel behagen? Durf vooral het onbekende te aanvaarden en uit te proberen!

Voor diegenen die kampen met allergieën vormt het echter een grotere uitdaging. Indien je gevoelig bent voor noten, soja, fructose… zal je op zoek moeten gaan naar alternatieven. Voor hen raad ik aan om professioneel advies en begeleiding te zoeken om te voorkomen dat je te eentonig gaat eten of bepaalde tekorten gaat creëren.

Welke keukenapparatuur heb ik nodig?

Om plantaardig te leven en eten heb je geen speciale keukentoestellen nodig. Als je een goede mixer, blender of keukenrobot hebt, kom je al heel ver. Wat ik persoonlijk wel handig vind, is de Chufamix. Deze gebruik ik om mijn plantaardige melk te maken of wanneer ik notenpulp nodig heb om een RAW cheese cake of koekjes te maken. Je kan het ook zonder Chufamix doen met een zeef en een neteldoek. Wat ook nuttig kan zijn is een mandoline of een spiraal snijder om groentespaghetti te maken. Je hebt deze (elektrisch of handmatig) in alle maten, vormen en merken.

Als je richting RAWfood gaat, kan een droogoven een interessante aanschaf zijn. Je kan in een gewone oven ook voedsel drogen tussen den 42 en 65 graden, maar dan hou je het deurtje beter open, zodat de dampen en het vocht weg kan. Het zal meer verbruiken dan een droogoven, maar als je slechts af en toe iets aan die temperatuur wenst te drogen, gaat dat even goed.

Om af te ronden nog even dit:

Wees niet te perfectionistisch en leg jezelf geen hoge eisen op. Probeer stap voor stap meer plantaardige gerechten op jouw menu te zetten en geniet van de verschillende (nieuwe) smaken, texturen en gerechten. Leg jezelf (of jouw omgeving) geen extra druk op.

Hou het gebalanceerd en evenwichtig. Zie dat je van elke voedingsgroep wat gegeten hebt tegen het einde van de dag en voorkom eentonige gerechten om tekorten te vermijden. Vraag raad en advies aan een specialist of voedingsdeskundige, zodat je de juiste opvolging en begeleiding krijgt voornamelijk bij voedingsgevoeligheden.

Als je besluit om volledig plantaardig te leven en eten, neem dan even in acht dat je best bepaalde supplementen neemt. Ik denk vooral aan vitamine B12, wat van nature niet in plantaardige voeding zit (zie foto voor een voorbeeld van een B12 supplement geschikt voor veganisten). Heel wat plantaardige producten zijn wel verrijkt met vitamines, maar hou toch jouw bloedwaardes goed in de gaten.

Deel dit bericht