Veel volwassenen en vooral jongeren slagen wel eens het ontbijt over om verschillende redenen: te weinig tijd, ik let op mijn lijn, geen honger, vergeten … Toch is dat geen goede gewoonte! Ben jij ook zo iemand? Lees dan onderstaand artikel en hopelijk kan het je motiveren om jouw gedrag te veranderen.

Waarom is ontbijten zo belangrijk?

’s Nachts wanneer we slapen, verbruikt ons lichaam ook energie, zonder dat we het beseffen. Wanneer we dan ’s morgens wakker worden, is het dan ook belangrijk om “bij te tanken” zodat je terug voldoende energie hebt voor jouw nieuwe dag. Door gezond en goed te ontbijten, zullen we ons beter kunnen concentreren, kunnen onze hersenen goed werken en verbeteren we onze prestaties, toch niet onbelangrijk op het werk, op school of bij het sporten. Ontbijt overslaan is dus uit den boze!

Veel mensen geloven echter dat ze door het overslaan van hun ontbijt, tijd kunnen winnen of kunnen afvallen. Dit klopt niet!

  • Heb je echt te weinig tijd ’s morgens, maak dan jouw ontbijt de avond ervoor klaar, zodat je het ’s morgens gewoon uit de koelkast moet nemen en kan opeten. Je kan jouw boterhammen al ’s avonds smeren en in de koelkast klaarleggen. Of snij jouw fruit, legt het in een afsluitbaar potje met een potje yoghurt en een portie granola ernaast. Een ander handig ontbijtrecept zijn ‘overnight oats’. Je vindt online verschillende recepten die je inspiratie kunnen geven. Je vult een kommetje met havermout, chiazaadjes en melk. Je mengt alles goed onder elkaar en laat het een nachtje opstijven in de koelkast. De volgende ochtend gewoon nog fruit, gehakte noten, zaadjes of pitjes toevoegen en klaar! Je kan ook lekkere, gezonde cupcakes of bananenbrood op voorhand maken en per portie invriezen. Je haalt ze de avond voordien uit de diepvries en tegen de ochtend is het ontdooid in de koelkast! Heb je liever een warm ontbijt? Havermoutpap heeft echt niet veel tijd nodig in de microgolf om klaargemaakt te worden. Voeg er nog vers fruit, notenpasta, gehakte noten of zaden aan toe en je hebt een voedzaam ontbijt.
  • Heb je geen honger ’s morgens? Ga eerst na hoe dit komt! Eet je misschien te laat of te zwaar ’s avonds waardoor je de volgende dag geen honger hebt? Probeer dan jouw avondmaaltijd of laat-avond-snack te beperken of te veranderen. Of komt het omdat je nooit de gewoonte hebt gehad om ’s morgens te eten? Maak er dan een nieuwe, gezonde gewoonte van om dat wel te doen! Doe dit stelselmatig en stap voor stap: probeer eerst iets kleins te eten wat je lust en na een tijd zal jouw lichaam dit gewoon worden en ook een hongergevoel creëren ’s morgens.
  • Te druk in de vroege uurtjes, maar later meer tijd?Draai het ontbijt en 10-uurtje om: eet ’s morgens voor je vertrekt iets kleins en later in de voormiddag (wanneer je meer tijd hebt) eet je dan jouw ontbijt.
  • Ik let op mijn lijn, dus eet ik beter niets.Stop met deze gewoonte, want het werkt averechts: door ’s morgens niet te eten, maar te vasten, zal je later op de dag meer honger hebben waardoor je meer en/of ongezonder zult gaan eten, wat nefast is voor jouw dieet en beoogde gewichtsverlies. Bovendien heeft onderzoek aangetoond dat mensen die hun ontbijt overslaan, meer kans hebben op diabetes type 2!

Waaruit bestaat een gezond ontbijt?

Kies volwaardige, volkoren granenvoor jouw ontbijt. Deze zorgen voor een verzadigingsgevoel, bevatten veel vezels en hebben een positief effect op onze darmflora. Neem bijvoorbeeld volkoren brood, volkoren ontbijtgranen, muesli, zelfgemaakte granola, havermout, boekweitvlokken, quinoa(vlokken) … Laat wit brood en gesuikerde cornflakes achterwege. Zij zorgen er alleen voor dat jouw bloedsuikerspiegel snel stijgt, maar daarna ook snel daalt, waardoor je nadien een ‘dipje’ ervaart.

Combineer granen met eiwitten: een zuivelproduct (dierlijk of plantaardig), een gekookt ei, mager broodbeleg (kippenwit, ontvette gekookte ham, magere kaas, cottage cheese …). Dit in combinatie met de volkoren granen geeft je voldoende energie om de hele voormiddag te overbruggen, zonder een ‘dipje’ te ervaren of de behoefte te hebben om te snacken.

Groenten en/of fruit’s morgens zorgt al direct voor jouw eerste portie vitamines, mineralen en vezels! Een stuk fruit bij jouw broodontbijt of met een potje yoghurt en granola is lekker en voedzaam. Groenten in de ochtend is een grotere uitdaging. Je kan ze ongemerkt toch verwerken in een ontbijtcake. Courgette, wortel, pompoen, zoete aardappel of rode biet zijn groenten die gemakkelijk te verwerken zijn en je vindt er ook talloze recepten van terug op Internet, Instagram of Pinterest. Je kan ook deze groenten verwerken in jouw havermoutpap door ze goed te mixen en mee te bereiden bij het koken. Je kan het dan zowel hartig als zoet maken. Ideaal ook om kinderen meer groenten te doen eten, zonder dat het echt zichtbaar is!

Vergeet niet te drinken! Na een lange nacht, is jouw lichaam uitgedroogd en heeft het water nodig. Drink daarom voldoende tijdens de ochtend. Ideaal is water, maar niet iedereen heeft hier zin in tijdens de vroege uurtjes. Je kan jouw water op smaak brengen met een uitgeperste citroen/sinaasappel/pompelmoes, maar probeer fruitsappen te vermijden. Deze bevatten veel suikers en weinig vezels, waardoor jouw bloedsuikerspiegel de hoogte in gaat. Wil je toch een smoothie in de ochtend? Maak er dan een met een beetje fruit en ook wat groenten. Voeg er vervolgens havermout en melk aan toe. Prima ook als (vervang) ontbijt voor onderweg! Liever gewoon een glas melk, thee of koffie? Prima! Pas echter op dat je niet te veel koffie en/of thee drinkt op een dag, omwille van de cafeïne of theïne. Probeer je aan maximum 3 tassen te houden per dag.

Wat met de populaire granola’s, cruesli’s of ontbijtkoeken uit de winkel?

Tegenwoordig vind je verschillende varianten van granola’s, cruesli’s en ‘gezonde’ ontbijtkoeken. Toch zijn niet alle soorten of varianten echt gezond te noemen. Lees de etiketten. Je zal merken dat veel merken te veel kcal, suikers of vetten bevatten en maar weinig vezels. Maak beter jouw eigen granola of ga voor muesli, havermout of boekweitvlokken. Vermijd ook de ‘gezonde’ ontbijtkoeken, want ze zijn te zoet en je eet ze vaak onderweg, zonder er bewust van te zijn, waardoor je er te veel van eet en snel terug honger hebt. Ga voor een volwaardig, gezond ontbijt en niet voor een snelle oplossing!

Conclusie

Sla jouw ontbijt niet over, maar probeer er bewust tijd voor te maken: sta wat eerder op of tref de avond vooraf al enkele voorbereidingen. Je zult merken dat een gezond en evenwichtig ontbijt jouw concentratie, prestaties en gezond gewicht ten goede zal komen. Je start jouw dag vol energie en met een positief humeur, waarom zou je dit dan niet doen?

Heb je toch nog nood aan inspiratie? Schrijf je dan in voor de workshop ‘Gezond ontbijt’ dat plaatsvindt op zaterdag 21 september van 15 – 18u of kijk alvast naar enkele recepten op mijn blog!

Heb je liever een persoonlijk advies en voedingsplan? Neem dan even contact met mij op voor een afspraak!

Veel liefs

Kristina

Deel dit bericht