Valentijn komt er weer aan en de hartjes worden opgehangen in winkels en bij eetgelegenheden. We willen weer volop romantisch doen en bij pralinewinkels gaan de doosjes vlot over de toonbank. Waarom kopen we zo massaal chocolade op Valentijn? Ja, wij vrouwen hebben vaak een zwak voor chocolade en mannen weten dat maar al te goed. En wees eens eerlijk, wie kan eraan weerstaan en hoe komt dat toch?

Van oudsher geloofde men immers al dat chocolade passie en verliefdheid uitlokte.  Tegenwoordig weten we ook dat chocolade heel wat stoffen bevat die ons humeur beïnvloeden. We worden er ontspannen van, het haalt ons uit een dipje en doet ons goed en gelukkig voelen. Gevoelens die geassocieerd worden met verliefdheid.

Nu wil ik wel niet zeggen dat we ons moeten storten op die doos pralines. Het blijft een product dat behoort tot de restcategorie in onze voeding, maar af en toe eens genieten kan geen kwaad. Wat doe je nu als je niet tegen cacao of melk kunt? Ook daarvoor zijn er alternatieven.

Chocolade zonder (sporen van) dierlijke melk kan je gemakkelijk terugvinden in natuurwinkels en bio winkels, maar ook in de gewone supermarkt. Check wel goed de ingrediëntenlijst. Zo is Wiloco bijvoorbeeld een merk dat chocolade verkoopt zonder dierlijke melkproducten én op basis van kokosbloesemsuiker.

 

Wil je liever zelf aan de slag? Met ChoQola van MyFoodMyKingdom kan dat heel snel en gemakkelijk! Je hoeft geen speciale materialen te bezitten of speciale vaardigheden EN je kan er eindeloos mee variëren. Zo geef je jouw pralines een persoonlijk karakter! Meer info: https://www.myfoodmykingdom.com/choqola/

Zelfgemaakte pralines op basis van ChoQola

Kan je niet tegen cacao, dan wordt het wat moeilijker. Een goede vervanging voor cacao is carobe. Carobe is afkomstig van de Johannesbroodboom en lijkt erg op cacao. Het bevat echter geen cacao-eiwit, waardoor mensen met een cacao-allergie er geen reacties op vertonen. Je vindt dit in poedervorm of als smeerpasta (bijvoorbeeld in natuur -of bio winkels of online). Wil je chocoladerepen op basis van carobe, dan vind je deze ook online terug, bijvoorbeeld Molenaartje Carobella of Soyabella (zonder dierlijke melk). Je kan ook zelf pralines of chocolade maken op basis van carobe. Vervang gewoon de cacao in een recept door carobe en je bent vertrokken! Cacaoboter moet je niet vervangen, want dat bevat geen (cacao)eiwit, waardoor het geen problemen oplevert bij een cacao-allergie.

 

Goed nieuws voor de Valentijnvierders onder jullie! Schrijf je in voor een kookworkshop vanaf vandaag tot 14/02/2020 en neem jouw ‘Valentijn’ gratis mee!

Fijne Valentijn!

Geniet van de chocolade, maar wel met mate.

Veel liefs

Kristina

Wiloco pralines

Deel dit bericht