Als kind zag ik bij mijn grootmoeder in de tuin vaak rabarber staan. Elk jaar stelde ik haar dezelfde vraag: mag ik een rabarberstengel uittrekken en opeten met suiker? Elk jaar echter dezelfde teleurstelling: te zuur! Na drie happen gaf ik het meestal al op. Nu zag ik de rabarber ze weer opduiken in de winkel en vol goede moed kocht ik een bussel. De moes die ik ervan heb gemaakt heeft gesmaakt, zonder er veel zoetstof aan toe te voegen. Een kleine overwinning! Deze muffins zijn echter nog beter!

Lentemuffins

Voor ongeveer 10 muffins:

  • 250 gr glutenvrije havermout
  • 40 gr kokosbloesemsuiker (of meer/minder, afhankelijk van smaak)
  • 2 tl kaneel
  • Snuifje zout
  • 1 tl bakpoeder
  • ½ tl natriumbicarbonaat
  • 250 gr ongezoete appelmoes (of eigen recept, zie verder)
  • 1 – 2 el ahornsiroop (of meer/minder, afhankelijk van smaak)
  • 1 tl vers limoensap
  • 200 gr geraspte wortelen
  • Optioneel: 100 gr gehakte walnoten of pecannoten
  • 2 stengels rabarber (in kleine blokjes gesneden)

 

Verwarm de oven voor op 180°C.

Schil en rasp de wortelen. Hak de noten grof (je kan er ook voor kiezen om geen noten te gebruiken). Was de rabarber en verwijder eventueel ook de schil.  Snijd de rabarber in kleine blokjes.

Doe de helft van de havermout in een keukenmachine en maal fijn tot een meel. Doe dit in een kom samen met de andere helft. Voeg de kokosbloesemsuiker, het kaneel, het zout, het bakpoeder en het natriumbicarbonaat toe en roer alles onder elkaar.

Voeg vervolgens de geraspte wortelen, blokjes rabarber, 1 tl limoensap, 1 el ahornsiroop en de appelmoes toe aan de kom met droge ingrediënten.

Vet de muffinvormpjes in met plantaardige olie of gebruik siliconen muffinvormpjes of bakpapier.

Verdeel het mengsel over de muffinvormpjes en bak voor 30 – 35 minuten in de oven. Controleer of ze klaar zijn door er een tandenstoker in te prikken (deze moet schoon uitkomen).

klaar om in de oven te gaan

Haal de muffins uit de oven en laat ze eerst 10 minuten staan alvorens ze uit de vorm te halen.

De muffins zijn het lekkerst als ze warm gegeten worden.

Je kan ze ook invriezen voor later.

Deel dit bericht