Wie lust er geen lasagne? Een typisch gerecht, vaak ervaren als comfortfood. Ook super gemakkelijk om op voorhand klaar te maken zodat het enkel de avond zelf de oven in moet en je niet te veel tijd moet besteden in de keuken. Ideaal dus voor drukke dagen of als je bezoek hebt en je je niet heel de tijd wilt afzonderen achter het fornuis.

Voor mij is lasagne dan weer een typisch gerecht om extra (verborgen) groenten aan toe te voegen. Het begint al bij mijn oranje saus. Aangezien ik tomaten moeilijk verteer, is tomatensaus voor mij een ‘no go’. Daarom dat ik een oranje saus maak op basis van pompoen en zoete aardappel, maar je kan gerust nog een extra wortel hieraan toevoegen. Vervolgens ga ik met onder andere jackfruit extra textuur aan mijn saus toevoegen. Jackfruit is een vrucht met een zachte structuur die je doet denken aan ‘pulled pork’ als je ze stooft. Je vindt jackfruit in de meeste biologische en natuurwinkels. Meer informatie over jackfruit vind je hier. Deze saus kan je ook gebruiken voor spaghetti of andere pastagerechten.

Ook mijn witte saus bevat groenten, namelijk bloemkool. Je zag dit ook al in mijn recept van Mac and Cheese (link). Bloemkoolsaus is al langer gekend en zal voor de meesten dan ook niet raar in de oren klinken, maar als je er nog niet mee vertrouwd bent, raad ik je aan om het zeker te proberen! Je kan bloemkoolsaus gebruiken ter vervanging van een klassieke bechamelsaus. Dit maakt jouw gerecht minder zwaar en gezonder. Je hoeft jouw tafelgenoten niet noodzakelijk te zeggen dat de witte saus ook groenten bevat (tenzij ze het vragen natuurlijk). Geen fan van bloemkool of wil je eens andere witte groentensaus maken? Probeer het eens met pastinaak!

Lasagne met groenten en jackfruit

Glutenvrije lasagnevellen

Oranje saus

  • 1 butternut (geroosterd in oven of gekookt/gestoomd)
  • 1 grote zoete aardappel (geroosterd in oven of gekookt/gestoomd)
  • 1 (rode) ui in blokjes gesneden
  • 3 wortelen in kleine blokjes gesneden
  • 250 gr kastanjechampignons in dunne schijfjes gesneden
  • 1 blik jackfruit in kleine reepjes of blokjes gesneden
  • Groentebouillon (of kookvocht van bloemkool, indien je deze zou afkoken)
  • Olijfolie
  • Laurierblad
  • Peper en zout

Witte saus

  • 1 bloemkool (gestoomd/gekookt)
  • Havermelk (of andere plantaardige melk)
  • Peper, zout, nootmuskaat
  • 1 el edelgistvlokken
  • Sap van halve citroen

Afwerking: plantaardige geraspte kaas

 

 

Verwarm de oven voor op 180°

Maak de oranje saus:

Schil de butternut en de zoete aardappel en snijd ze in blokjes. Rooster ze gaar in de oven op 180° voor 40 – 45 minuten.

Schil de ui en de wortel en snijd ze in kleine blokjes.

Kuis de champignons met een keukenpapier of borsteltje en snijd ze in dunne plakjes.

Open een blik jackfruit en laat deze uitlekken in een vergiet zodat al het vocht weg is. Snijd ze vervolgens in kleinere blokjes of reepjes.

Mix de butternut en de zoete aardappel eens ze gaar zijn. Voeg een beetje groentenbouillon toe (warm water met bouillonpoeder of gebruik het kookvocht van de bloemkool indien je deze gekookt hebt). Mix alles totdat je een mooie gladde saus krijgt.

geroosterde pompoen en zoete aardappel samen gemixt

Stoof de ui en de wortelen aan in een pan of pot met een beetje olijfolie. Eens de ui glazig is en de wortelen een beetje zachter zijn, voeg je de jackfruit en de champignons toe. Breng op smaak met peper, zout en een blaadje laurier.

Extra garnituur/textuur voor in de saus

Voeg vervolgens de oranje saus toe en laat een kwartiertje trekken op een zacht vuur.

Afgewerkte oranje saus

Verwijder het laurierblad alvorens de saus in de ovenschotel te verdelen.

 

Maak de witte saus:

Snijd de bloemkool in kleine stukken en stoom of kook deze gaar.

Mix de gare bloemkool met een beetje plantaardige melk tot een smeuïge saus. Kijk zelf hoeveel melk je moet toevoegen, maar dit mag best een dikke saus blijven.

Breng op smaak met peper, zout, nootmuskaat, edelgistvlokken en een beetje citroensap.

Eens de twee sauzen klaar zijn, kan je aan de ovenschotel beginnen.

Neem een ovenschotel en doe eerst een laag oranje saus op de bodem. Leg hierop lasagnevellen naast elkaar. Bedek de lasagnevellen met een laag witte saus.

Vervolgens doe je terug een laag oranje saus, terug een laag lasagnevellen en je sluit af met een laag witte saus. Herhaal dit totdat je ovenschotel gevuld is. Werk de bovenste laag witte saus af met geraspte plantaardige kaas.

Klaar voor in de oven

Zet de ovenschotel in een voorverwarmde oven van 180° voor 40 – 45 minuten. Laat vervolgens nog enkele minuten gratineren onder de grill totdat je een goudbruin korstje hebt.

 

Geniet ervan!

Veel liefs

Kristina

Deel dit bericht