Mmh, dikke kruidige koeken voor ontbijt EN zelfgemaakt! In tegenstelling tot de ‘ontbijtkoeken’ uit de winkel zijn deze koeken een bron van vezels, complexe koolhydraten en eiwitten. Bovendien zit er weer een twist in. Deze keer niet omdat ik er groenten in heb verwerkt, maar peulvruchten! Laat je niet afschrikken en probeer het gewoon eerst uit alvorens een oordeel te vellen. Met deze koeken krijgt jouw lichaam energie verspreid over de voormiddag en geen snelle piek in de bloedsuikerspiegel door de snelle suikers zoals bij de ontbijtkoeken uit de winkel. Veel gezonder dus! Ze zijn ook een bron van gezonde onverzadigde vetten en bevatten plantaardige eiwitten.

Veel succes hiermee en laat maar weten wat jij ervan vond!

PS: verklap het geheime ingrediënt niet aan de anderen. Laat ze eerst proeven!

Ontbijtkoeken

Voor 15 à 20 koeken

  • 1 el chiazaad
  • 120 gr havermeel
  • 180 gr havermout
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 tl natriumbicarbonaat
  • 1 à 1,5 tl speculooskruiden
  • 1 tl zout
  • 250 gr kikkererwten (zelf gekookt of uit bokaal)
  • 2 à 3 el tahin (sesampasta) of witte amandelpasta
  • 3 à 4 el plantaardige olie
  • 60 gr (of meer naar smaak) ahornsiroop of agavesiroop
  • 70 gr ongezoete appelmoes (zie verder)
  • 1 tl vanille-extract
  • 70 gr gedroogde pruimen (of ander gedroogd fruit)
  • 30 gr rozijnen of veenbessen
  • 35 gr pompoenpitten
  • 35 gr zonnebloempitten

 

Verwarm de oven voor op 180°C.

Leg bakpapier klaar op een ovenplaat.

Doe de chiazaadjes in een kommetje met 3 el water en zet 15 minuten opzij om te zwellen.

Meng het havermeel, de havermoutvlokken, het bakpoeder, natriumbicarbonaat en het zout onder elkaar in een grote kom.

Mix de kikkererwten met de tahin of amandelpasta in een keukenrobot tot een gladde puree. Voeg de ahornsiroop, het chiamengsel, de appelmoes, de olie en het vanille extract toe. Meng tot een homogeen mengsel.

Voeg de natte ingredienten bij de droge ingrediënten en meng alles goed onder elkaar. Doe vervolgens het gedroogd fruit en de pitten erbij en gebruik een lepel of jouw handen om alles onder elkaar te roeren of kneden. Het is normaal dat dit een vrij droog mengsel is en dat het wat tijd vraagt om alles goed onder elkaar te mengen.

Alle ingrediënten samen goed mengen en kneden

Vorm koekjes en leg ze op een bakplaat. Maak je handen regelmatig nat als het deeg te hard blijft kleven aan je handen en het moeilijker wordt om koekjes te maken.

Koekjes klaar om in de oven te gaan

Bak de koekjes 20 – 25 minuten in de oven totdat ze goudbruin zijn en laat afkoelen.

Bewaar de koekjes maximum een week in een luchtdichte doos op kamertemperatuur of een maand in de vriezer.

Het is normaal dat deze koeken vrij droog uitvallen, maar dat maakt ze net ideaal om op te eten met een tasje koffie, (warme) melk, (warme) chocolademelk  of een frisse smoothie!

Hoe dikker je de koekjes vormt, hoe meer ze weg hebben van kleine, voedzame broodjes.

Uit de oven, laten afkoelen en aanvallen maar!

Kleine tip: gooi het vocht van de kikkererwten uit bokaal niet zomaar weg.  Dit vocht (aquafaba) is eiwitrijk en kan je gebruiken als eiwitvervanger. Je kan het opkloppen tot wit schuim, meringues mee maken, veganaise mee maken of een lekkere, luchtige chocomousse.

 

Voor 500 ml ongezoete appelmoes:

  • 4 appels
  • ½ limoen
  • Snuifje nootmuskaat
  • Snuifje kaneel

Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd ze in kleine blokjes. Stoom de appels gaar en mix ze nadien in een blender samen met de limoensap en de kruiden. Je kan dit tot drie dagen in de koelkast bewaren.

Weinig tijd? Geen appels beschikbaar? Je kan ook ongezoete appelmoes in de winkel vinden. Controleer wel goed de ingrediënten om zeker te zijn dat er geen suiker aan toegevoegd is!

Zelfgemaakte appelmoes zonder suiker

Deel dit bericht