Als je geen gluten meer mag eten, kan je in de winkel gemakkelijk glutenvrij brood vinden. Jammer genoeg zijn deze niet altijd even lekker en even gezond. Ze zijn soms droog of ze zijn gemaakt van wit rijstmeel, maizena, maismeel of ander glutenvrij wit meel.

Tussen mijn recepten op mijn website kan je enkele recepten vinden om zelf glutenvrij brood te maken. Het valt echt wel mee om ze zelf te maken.  Bovendien zijn ze goedkoper dan de bereide versies die je in de supermarkten kunt vinden. Zelf brood maken is leuk: je kan je eigen accenten leggen en jouw huis ruikt ZALIG!

Er bestaan ook kant-en-klare glutenvrije broodmixen. Zo kwam ik twee broodmixen tegen van Bauckhof in de lokale Bioplanet. Laten we deze eens in detail bekijken op vlak van voedingswaarde, bereidingswijze, smaak en textuur.

Ingrediënten (zoals vermeld op de verpakking)

Mix 1 Mix 2
Volkoren havermeel glutenvrij 22,7%, maiszetmeel, volkoren boekweitmeel, volkoren gierstmeel bruin, aardappelzetmeel, zuurdesempoeder met boekweit (boekweitmeel, quinoameel, starterculturen), zeezout, verdikkingsmiddel: xanthaan, gemalen psylliumvezels Volkoren havervlokken glutenvrij, pompoenpitten, zonnebloempitten, gebroken lijnzaad, sesam, lijnzaad, chiazaad, volkoren gierstvlokken, gemalen psylliumvezels, zeezout

Mix 1: Rustiek landbouwbrood van Bauckhof (glutenvrij, vegan), verkrijgbaar in Bioplanet

Mix 2: Life changing bread (Scandinavië) van Bauckhof (glutenvrij, vegan), verkrijgbaar in Bioplanet

 

 

Bereidingswijze (zoals vermeld op de verpakking)

 

Mix 1 Mix 2

Mix mengen met 1 zakje gedroogde gist en 500 ml lauw water.

Kort kneden en brood vormen.

30 minuten laten rijzen.

Afbakken in oven onder stoom: eerst 10 minuten op 250 °C, daarna 50 minuten op 220°C.

Mix mengen met 550 ml kokend water, doorroeren en 20 minuten laten wellen.

Brood vormen.

Afbakken in oven: 70 minuten op 200°C.

Mix 1: Rustiek landbouwbrood van Bauckhof (glutenvrij, vegan), verkrijgbaar in Bioplanet

Mix 2: Life changing bread (Scandinavië) van Bauckhof (glutenvrij, vegan), verkrijgbaar in Bioplanet

 

Zoals je ziet is de 2de mix gemakkelijker om te maken, omdat je het niet moet laten rijzen en niet bezig moet zijn met verschillende temperaturen in de oven.

Mix 1 Rustiek landbouwbrood, net na het rijzen, voordat het in de oven gaat

Mix 2 Scandinavisch wonderbrood voordat het in de oven gaat

De 2 broden afgebakken en aan het afkoelen

Voedingswaarde

 

Om de voedingswaarde te evalueren, ga ik deze broodmixen vergelijken met de gemiddelde voedingswaarde (per 100 g) van gewoon volkoren, bruin en wit brood (zoals we die kunnen terugvinden in de Nubel, 6de editie 2018). Zoals jullie wel weten, verdient volkoren brood altijd de voorkeur. Volkoren brood bevat veel vezels en ook eiwitrijk.

 

 

Per 100 g Mix  1 Mix  2 Volkorenbrood Bruin brood Wit brood
Kcal 348 kcal 286 kcal 243  kcal 250 kcal 256  kcal
Vet 3,0 g 17 g 1,9  g 1,7 g 1,4 g
Verz.vet 0,5 g 2,4 g 0,4  g 0,4  g 0,4  g
Koolhydr. 69  g 17 g 41,9 g 47,3 g 51,2 g
Suikers 0,8 g 0,5 g 1,5 g 2,0 g 2,2 g
Eiwitten 7,5  g 12 g 11,4  g 9,0 8,4 g
Vezels 6,7 g 8,1 g 6,7 g 4,5  g 2,9  g
Zout 1,9 g 0,9 g 1 g 1,2 g 1,2 g

Mix 1: Rustiek landbouwbrood van Bauckhof (glutenvrij, vegan), verkrijgbaar in Bioplanet

Mix 2: Life changing bread (Scandinavië) van Bauckhof (glutenvrij, vegan), verkrijgbaar in Bioplanet

 

 

  • Kcal:  dit geeft weer hoeveel energie het brood aanlevert per 100 g. Hoe meer energie je inneemt, hoe meer je hebt om te verbranden. Als je echter meer energie opneemt dan je nodig hebt, ga je deze opslaan als reserve of (indien de reserves zijn aangevuld) opslaan als vet. Mix 1 van Bauckhof levert het meeste energie aan in tegenstelling tot gewoon volkorenbrood dat het minste aanlevert. Het verschil is vrij groot: 100 kcal.
  • Vetten: Vetten hebben we nodig en zit altijd in brood. Belangrijk is te kijken naar het aandeel verzadigde vetten, omdat deze ongezond zijn en onze slechte cholesterol (LDL) doen stijgen. Verzadigde vetten zijn vetten die vast zijn op kamertemperatuur en blijven plakken aan de wanden van onze aders. We zien dat de 2de mix van Bauckhof een hoog aantal vetten bevat per 100 g en ook veel verzadigd vet (14% van het totaal aantal vetten). Als je kijkt naar de ingrediënten van deze mix, zie je dat dit vet afkomstig is van de zaden en pitten die erin zitten, wat logisch is.
  • Koolhydraten: koolhydraten zijn de brandstof van ons lichaam. Sommige mensen proberen echter hun inname van koolhydraten laag te houden of volgen een speciaal koolhydraatarm dieet. Over de voor- en nadelen hiervan ga ik nu niet uitweiden, maar het valt op dat de 2de mix van Bauckhof extreem weinig koolhydraten bevat, terwijl de 1ste mix de meeste koolhydraten bevat. Voor mensen die hiermee rekening willen houden, die weten wat ze kunnen kiezen. Wat voor mij veel belangrijker is, is het aandeel suikers. We zien dat gewoon, standaard, wit brood heel veel suikers bevat. Niet verwonderlijk aangezien het van wit meel is gemaakt. De 2de mix van Bauckhof bevat het minst aantal suikers van alle broodsoorten die we vergelijken.
  • Eiwitten: eiwitten zijn belangrijk, zeker voor sporters. Ze zorgen immers voor spierherstel. Het brood met de meeste eiwitten is de 2de broodmix mede dankzij het aandeel zaden en pitten. Het wit brood bevat het minst aantal eiwitten.
  • Vezels: vezels zijn super belangrijk voor onze darmen. Daarom ook dat volkorenbrood de voorkeur genient. Vezels zorgen voor een betere darmtransit, voorkomen obstipatie en voeden onze goede darmbacteriën. De 2de broodmix bevat het meeste vezels. De 1ste broodmix bevat evenveel vezels als volkorenbrood. Beide broodmixen scoren op vlak van vezels heel goed en soms beter dan de andere glutenvrije broden in de handel!
  • Zout: te veel zout is niet goed voor onze gezondheid: het zorgt voor een verhoogde bloeddruk en werkt vochtafdrijvend. Jammer genoeg bevat de 1ste mix het meeste zout. De 2de mix bevat het minste zout en is vergelijkbaar het de hoeveelheid zout in volkoren brood.

 

Smaak en textuur

Mix 1 is het rustiek landbouwbrood en is een klassiek glutenvrij brood. Het is zacht en elastisch met een knapperige korst.

Mix 2 is een zaden- en pittenbrood met havervlokken. Dit brood moet niet rijzen en is dus niet te vergelijken met een klassiek brood. Dit brood is ook zwaarder en geeft je een sneller voldaan gevoel, waardoor je er minder van gaat eten.

 

Eindconclusie

Beide broodmixen zijn goed samengesteld en hebben de smaak- en textuurtest goed doorstaan. De eerste mix is eerder een klassiek brood, zoals we die al van ‘oudsher’ kennen. Het tweede is de ‘nieuwe generatie’ van brood, populair bij mensen die koolhydraatarm eten. Heb je echter gevoelige darmen en verteer je zaden en pitten minder goed, dan kan dit brood echter voor kleine ongemakken zorgen. In dat geval kies je best de eeste mix.

 

Deel dit bericht