Jackfruit: je hebt er misschien al eens iets over gehoord of in de biowinkel gezien, maar wat is dat nu eigenlijk?

Jackfruit of Nangka is een vrucht, die oorspronkelijk uit India komt. Het heeft een bruingroene dikke schil vol met bultjes. Als je het open snijdt, zie je dat het vruchtvlees gelig is als de vrucht rijp is met zachte pitten. Het vruchtvlees heeft een flauwe, licht zoete smaak en geur. Slechts 30% van de totale vrucht is eetbaar.

Jackfruit duikt nu steeds meer op in de veganistische/vegetarische keuken als een soort van vleesvervanger. Het wordt soms ook gezien als een gewas van de toekomst, omdat het goed tegen veranderlijke weersomstandigheden kan in tegenstelling tot tarwe en maïs. Verder is het ook bestand tegen plagen en ziektes. Bovendien bevat het heel veel voedingsstoffen! Jackfruit bevat immers zetmeel (koolhydraten) en is rijk aan vitamine B, C, A en aan mineralen (kalium, calcium, ijzer).

Jackfruit heeft een vlezige en draderige structuur met een neutrale smaak. Je kan het perfect gebruiken als vleesvervanger in stoofpotjes, ‘pulled pork’ of curry. Aangezien het een neutrale smaak heeft, is het belangrijk om zelf smaken en kruiden toe te voegen waardoor het opgenomen kan worden door het vruchtvlees.

Curry stoofpotje van jackfruit met quinoa en groenten

jackfruit bitterballen

Waar kan je jackfruit kopen?

Je vindt jackfruit in steeds meer winkels. De meeste biowinkels verkopen het al en natuurlijk ook in Oosterse supermarkten. Let er wel op dat je geen jackfruit in siroop koopt voor hartige gerechten, maar neem dan die op zout water.

Biona jackfruit in zout water

Dankzij de veelzijdigheid van jackfruit is het ook ideaal voor flexitariërs of mensen die willen overstappen naar een plantaardig voedingspatroon, maar toch ook de textuur van vlees willen hebben. Reden te meer voor mij om in de toekomst vaker gerechten met jackfruit te verwerken in mijn kookworkshops en te vernoemen in mijn blog, op Facebook en Instagram!

Wil je nu al aan de slag? Maak een lekkere curry vol groenten (pompoen, zoete aardappel, pastinaak, spruitjes, bloemkool, wortel, ui …), kokosmelk, curry pasta of curry kruiden en jackfruit. Stoof alles samen zodat de groenten zacht zijn en de smaken goed kunnen intrekken. Serveer met zilvervliesrijst.

 

Laat het smaken!

Veel liefs

Kristina

Deel dit bericht