Dit weekend zijn we overgeschakeld naar winteruur en hebben we allen een uurtje langer mogen slapen. Voldoende slapen en vooral de kwaliteit van onze slaap bepaalt hoe we ons voelen, hoe goed we kunnen omgaan met stress, hoe goed we presteren en het beïnvloedt ook onze voedingskeuze, onze eetgewoontes en ook ons gewicht.

Velen onder ons slapen echter te weinig. Wie komt er aan 7 à 8 uur slaap per nacht? Van die uren dat we slapen: slaap je dan door of wordt je regelmatig wakker?

Wat beïnvloedt nu onze slaapkwaliteit en wat zijn de gevolgen?

Door het vele schermgebruik worden we voortdurend blootgesteld aan licht. Dit licht verstoort de productie van melatonine (slaaphormoon) en dus tevens onze nachtrust. Wie te weinig slaapt of onvoldoende doorslaapt, zal zich moe voelen en zijn of haar lichaam zal niet voldoende gerecupereerd zijn de dag nadien. Hierdoor zullen we verkeerde voedingskeuzes maken. We zullen meer grijpen naar suikerrijke, vetrijke of calorierijke voeding om onze bloedsuikerspiegel terug te verhogen en zo meer energie te krijgen. Als je dit echter stelselmatig gaat doen, werkt dit nefast voor onze gezondheid.

Hoe kan je er zelf voor zorgen dat jouw nachtrust beter wordt?

  • Probeer zo veel mogelijk op vaste momenten te gaan slapen en op te staan, ook in het weekend. Zo ontwikkel je een vast slaappatroon en weet jouw lichaam wanneer het melatonine moet aanmaken of wanneer het moet opstaan.
  • Vermijd sociale media, tv, computer, smartphones, tables laat op de avond. Het blauw licht ervan verstoort de aanmaak van melatonine. In ideale omstandigheden zorg je er voor dat je een uur voor het slapengaan niet te veel wordt blootgesteld aan schermlicht. Sommige smartphones zijn tegenwoordig hierop ingesteld en bieden een programma aan dat het blauw/wit licht ’s avonds dempt.
  • Eet je avondmaaltijd niet te laat. Zorg dat er ongeveer drie uur tussen jouw hoofdmaaltijd en het slapengaan zit. Een laat avond snack, kan, maar dan eerder iets kleins en niet te vet- of suikerrijk. Bijvoorbeeld: tas melk of magere yoghurt met wat fruit.
  • Probeer gedurende de dag zo actief mogelijk te zijn: beweeg voldoende of doe af en toe aan sport en zorg voor ontspanning voor het slapen gaan: yoga, een boek lezen, een ontspannend bad nemen of ademhalingsoefeningen.
  • Eet door de dag voldoende vezels. Kies bijvoorbeeld voor volkoren granen/brood/pasta in plaats van de witte variant. Het zal ook uw darmen ten goede komen!
  • Gebruik jouw slaapkamer en bed enkel om te slapen en niet om te studeren, te werken, tv te kijken. Zo leg je (onbewust) een associatie tussen jouw slaapkamer/bed en het slapen gaan.
  • Verlucht door de dag jouw slaapkamer voldoende, zorg dat er frisse lucht en zuurstof terug in de kamer kan komen.
  • Zorg voor een optimale kamertemperatuur (16 à 18°C) en een voldoende verduisterde

Heb je toch te weinig (goed) geslapen en ben je moe door de dag? Een powernap mag, maar zorg er wel voor dat het niet langer is dan 20 minuten, anders bestaat de kans dat je in een te diepe slaap over gaat en dat verstoort dan weer jouw volgende nachtrust.

Zorg dus voor voldoende goede nachtrust, het helpt je vitaler door het leven te gaan en het zorgt voor gezondere keuzes (en ook een gezond gewicht)!

 

Veel liefs

Kristina

Deel dit bericht