Wat dacht je van hartige wafels als tussendoortje of bij een maaltijd (ter vervanging van brood)? Ideaal als comfortfood, of niet soms? En ja, ze passen ook binnen een gezonde levensstijl!

Deze wafels hebben we samen met de deelnemers gemaakt tijdens de workshop Comfortfood in november. De wafels zijn ook ideaal om kinderen meer (verborgen) groentjes te laten eten. Ook hier weer kan je eindeloos in variëren. Ik geef je het recept voor hartige zoete aardappelwafels, maar durf de zoete aardappel gerust te vervangen door pompoen (stoom of rooster de pompoen en maak er puree van). Of stop er nog extra beet en smaak in door stukjes paprika (al dan niet geroosterd) of door zongedroogde tomaatjes aan het beslag toe te voegen. Je kan ook de kruiden aanpassen naar eigen smaak. Ideaal om dus verschillende variaties te maken. Zo zie je op de foto vier verschillende varianten (twee keer met zoete aardappel, waaronder een keer met zongedroogde tomaatjes en twee keer met pompoen, waaronder een keer met paprika).

Wil je aan de slag gaan, raadpleeg dan onderstaand recept!

Wil je nog meer nieuwe recepten ontdekken, zelf leren maken en proeven? Schrijf je dan in voor de workshops gepland in 2020. Aangezien we een kleine keuken hebben, zijn het aantal plaatsen beperkt. Wees er dus snel bij!

 

 

Hartige wafels

Voor 4 personen:

  • 260 gr zoete aardappelpuree (of pompoenpuree)
  • 100 gr boekweitmeel of havermeel
  • 115 gr kikkererwtenmeel
  • 1 el maïzena
  • 2 tl bakpoeder
  • 2 el appelazijn of citroensap
  • 150 – 270 ml plantaardige melk naar keuze
  • 35 gr plantaardige olie + extra voor bakken
  • Nootmuskaat
  • Zout

 

Schil de zoete aardappels en snijd ze in stukjes. Stoom de aardappels tot ze gaar zijn (of kook ze in weinig kookvocht). Mix de aardappels tot een gladde puree. Je kan er ook voor kiezen om de aardappels te roosteren in de oven. Nadien laat je ze afkoelen en lepel je het pulp uit de schil.

Doe de droge ingrediënten in een kom. Voeg daarna de natte ingrediënten eraan toe. Meng alles samen tot je een homogeen deeg hebt (met de hand of in een keukenrobot). Voeg wat melk toe (hoeveelheid naar keuze), zo krijg je iets minder droge en zachtere wafels. Heb je liever dikke, zwaardere wafels, voeg dan minder melk toe of zelfs geen melk.

Zet het wafelijzer op en wacht tot het volledig opgewarmd is. Eens opgewarmd, smeer je olie op de roosters en kan je beginnen bakken. Draai af en toe het wafelijzer om en laat het lang genoeg bakken alvorens open te doen (dit vraagt meer tijd dan klassieke wafels, zeker als je ze vochtiger hebt gemaakt met melk).

 

Tip: je hoeft niet per se kikkererwtenmeel, boekweitmeel of havermeel te gebruiken, zeker niet als je geen last hebt van gluten. Probeer wel een volkoren meelsoort te gebruiken, dat is gezonder, je krijgt er vezels mee binnen en het geeft een langer verzadigingsgevoel.

 

 

Veel succes tijdens de wafelenbak!

Veel liefs

Kristina

Deel dit bericht