Toen ik vorige keer boodschappen aan het doen was in de Colruyt, viel mijn oog op gluten- en lactosevrij pizzadeeg van Herta. Na inspectie van de ingrediënten en allergenen, besloot ik deze eens uit te proberen.

Ik maakte een groentetaart naar inspiratie van een quiche, waarbij de vulling bestond uit seizoensgroenten, peulvruchten en een beslag op basis van kikkererwtenmeel en kruiden. Deze versie heeft veel gelijkenissen met een ander recept van mij, namelijk de groentenfrittata, alleen zit deze nu in een deegbodem.

De groentetaart kan je warm of koud eten. Ze is ook ideaal om kinderen meer groenten te laten eten en je kan zelf variëren naar eigen voorkeur: andere soort groenten, kruiden of plantaardige eiwitbron (peulvruchten, tofu, tempeh …).

Benieuwd naar het recept? Lees dan zeker verder!

Plantaardige en glutenvrije quiche met seizoensgroenten 

  • 1 rol gluten- en lactosevrij deeg (zelf gemaakt of kant-en-klaar uit de winkel)
  • 400 g seizoensgroenten naar eigen smaak en voorkeur (ik gebruikte pastinaak, pompoen, bloemkool en spruitjes)
  • 130 g gekookte peulvruchten naar keuze (ik gebruikte lima bonen)
  • 140 g kikkererwtenmeel
  • 35 g arrowroot
  • 40 g edelgistvlokken
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 tl kala namak
  • Peper, zout, currypoeder
  • Snuifje kurkuma
  • 370 ml water of plantaardige melk
  • Geraspte (plantaardige) kaas

 

Schil de groenten en snijd ze in kleinere blokjes. Stoom, blancheer of stoof ze totdat ze beetgaar zijn. Zet ze vervolgens opzij en laat afkoelen.

Open een bokaal peulvruchten, laat ze uitlekken in een zeef en spoel goed onder stromend water. Doe de peulvruchten bij de beetgare groenten.

Verwarm de oven voor op 200°C.

Doe de droge ingrediënten samen in een grote kom. Voeg er water of plantaardige melk aan toe en klop alles goed door totdat er geen klonters meer zijn in het beslag. Zet het beslag even opzij.

Neem een taartvorm of een diepe ovenschaal/ovenschotel en rol het deeg hierin uit met het bijhorende bakpapier. Als je zelf deeg hebt gemaakt, leg dan eerst bakpapier in de vorm/schotel, alvorens het deeg erin uit te rollen.

Doe de beetgare, afgekoelde groenten in het beslag en meng alles goed onder elkaar. Stort dit mengsel vervolgens uit in de taartvorm of diepe ovenschaal. Bestrooi met geraspte kaas en zet voor 30 minuten in de oven op 200°C. Laat vervolgens nog een drietal minuten gratineren.

Deze taart kan je warm of koud eten. Bewaar ze in een luchtdichte doos in de koelkast.

 

Tip: doe niet onmiddellijk alle groenten in het beslag. Kijk naar de inhoud van jouw vorm en doe net zoveel groenten in het beslag dat in de vorm past. Heb je nog groenten over, eet ze dan op als een apart gerecht of pureer ze tot een lekkere, zelfgemaakte spread. Heb je toch alle groenten in het beslag gedaan en heb je nog beslag met groenten over terwijl de ovenschaal of taartvorm geheel gevuld is? Neem dan kleine siliconen cupcake of muffin vormpjes en verdeel daarin het overgebleven beslag met groenten. Bak ze mee af met de taart en je hebt instant nog kleine frittata muffins/cupcake’jes gemaakt (handig om mee te nemen als snack of voor in de boterhammendoos).

Tip: heb je geen arrowroot in huis, vervang het dan door maïzena.  Arrowroot en maïzena hebben eenzelfde werking, alleen zal arrowroot een heldere binding opleveren en maïzena een troebele binding. Arrowroot wordt bijvoorbeeld vaak gebruikt in de Aziatische keuken om bij voorbeeld currysaus in te dikken.

Tip: Heb je geen kala namak, laat het dan weg, dit werd enkel toegevoegd om een ei-smaak te geven aan de taart.

Deel dit bericht