Er bestaan heel wat verschillende recepten voor het maken van een glutenvrij brood en ik heb er al verschillende uitgeprobeerd. Niet alle recepten waren een succes, maar deze versie wel. 

Wanneer ik brood maak, vermijd ik om witte bloem of meel te gebruiken en ga ik voor de donkere varianten met voldoende vezels. In dit recept heb ik geopteerd om verschillende glutenvrije meelsoorten te mengen, waardoor het geen typische uitgesproken smaak heeft van 1 bepaalde meelsoort. 

Qua textuur mag je een glutenvrij brood niet vergelijken met een gewoon, traditioneel brood met gluten. Glutenvrij brood is vaak minder luchtig en compacter, tenzij er verschillende additieven aan werden toegevoegd door de industrie. Dit brood deed me denken aan mijn kindertijd. Elke zomer ging ik op vakantie naar Moskou. Het bruine brood dat ik daar at, had dezelfde structuur als dit brood. Misschien daarom dat ik het geslaagd vond?!

In mijn info sessies over glutenvrije en lactosevrije voeding geef ik meer toelichting en tips, maar ik deel jullie alvast dit recept:

Recept glutenvrij brood:

  • 250 gr boekweitmeel
  • 200 gr volkoren rijstmeel
  • 50 gr maïsmeel
  • 45 gr kokosbloesemsuiker
  • Snuifje zout
  • 8 gr droge gist
  • 3 el plantaardige olie
  • 500-550 ml lauwwarm water

Verwarm de oven voor op 200 °C.

Meng al de meelsoorten samen met het zout en de suiker. Strooi er de gist bij en voeg er beetje bij beetje de plantaardige olie toe met het lauwwarme water terwijl je alles goed mengt. Blijf kneden totdat je een samenhangend, maar wel nat deeg hebt. Leg het deeg in een ingevette bakvorm. Zet de oven af en plaats de bakvorm in de oven met een kommetje water, zodat het een half uur kan rijzen. Je kan er ook voor kiezen om jouw brood te laten rijzen op een warme plek in plaats van in de oven. Leg er dan een vochtige (en propere) handdoek over.

Verwarm terug de oven op 200°C en bak het brood gedurende 35 minuten. 

Haal het brood onmiddellijk uit de bakvorm en laat het omgekeerd afkoelen op een rooster. 

Veel succes en laat maar weten wat jij ervan vindt!

Veel liefs

Kristina

Deel dit bericht