Tien, negen, acht, zeven …. Ja ja, het is bijna weer zo ver, de eindejaarsperiode. Voor vele personen een periode vol geplande feestjes, stress bij het uitkiezen van het juiste geschenkje en natuurlijk veel uitgebreide eetmomenten. Gezellig samen met anderen, bijpraten en ondertussen grabbelen naar een portie chips, borrelnootjes of genieten van lekkere dessertjes. Voor mensen die willen of moeten letten op hun voeding, is dit een gevreesde periode. Sommigen proberen vaak voor de feestdagen al te compenseren door wat af te vallen, om het effect minder erg te maken. Anderen stellen het uit voor na de feesten. Wat doe jij? Hoe ervaar jij deze periode?

De eerste vraag is natuurlijk: is deze periode effectief rijkelijker dan andere momenten? Zo ja, waaraan ligt dat dan? Is het omdat we meer eten? Of is het omdat we anders eten? Misschien ligt het aan de combinatie van deze twee tijdens een korte (intensieve) periode. Tijdens de feesten zijn we omgeven door onze vrienden en familie. Het is gezellig, er wordt veel bijgepraat en ondertussen staat er van alles lekkers klaar om op te eten. Omdat we zo druk bezig zijn met bijpraten, verliezen we uit het oog wat we allemaal in onze mond stoppen. We eten niet bewust en onze hersenen zullen ons niet op tijd een signaal geven om te stoppen. Bovendien liggen er vaak minder gezonde zaken op ons te wachten en verdwijnen de gezonde voedingsmiddelen op de achtergrond.

Hoe kunnen we tijdens deze periode toch op onze gezondheid letten?

 • Probeer niet met een lege maag naar een feest te gaan. Hierdoor ga je je moeilijk kunnen inhouden en maak je ook de verkeerde keuzes bij wat je eet.
 • Praat veel met anderen en probeer je grijpgrage hand onder controle te houden. Neem af en toe iets kleins, maar probeer het niet heel de tijd te doen. Eet rustig en neem de tijd!
 • Kijk goed rond naar het aanbod en probeer bewuste, gezondere keuzes te maken: staan er groentjes met een dipsaus klaar bij het aperitief, verkies eerder deze dan de gefrituurde snacks, chips of borrelnootjes. Misschien staat er ook een schaaltje met gewone noten (zonder ‘jasje’)?
 • Eet je graag en wil je van alles proeven, schep dan jouw bord niet te vol. Neem eerder kleinere porties, dan kan je van alles wat nemen en proeven. Indien er groenten en salade staan, schep daar wel veel van op en begin eerst met dat te eten. Zo heb je voldoende vitaminen, vezels en vocht binnen alvorens je de minder gezonde opties gaat nemen en tegen dan zal je ook minder honger hebben (en hopelijk minder eten).
 • Drink voldoende water tussendoor om jouw hongergevoel of ‘goesting’ te temperen en de hoeveelheid alcohol ook te verdunnen 😉
 • Zorg dat je voldoende kunt bijslapen. Te weinig slaap zorgt voor vermoeidheid en dan grijpen we vaker naar vetrijke of suikerrijke voeding om onze bloedsuiker te verhogen en zo meer energie te hebben.
 • Blijf bewegen: probeer dagelijks voldoende in beweging te blijven en maak af en toe tijd om te sporten (indien je dit normaal gezien ook zou doen buiten de feestperiode), of organiseer een familie- of groepswandeling.

 

Gaat het feestje bij jouw thuis door, dan kan je bewust kiezen voor gezonde alternatieven. Enkele tips om een gezonder (eet)feest te organiseren:

 • Kies over het algemeen voor veel groenten, mager vlees, vis of vegetarische alternatieven. Beperk het gebruik van vetten, boter of oliën en wees creatief met kruiden en smaakmakers.
 • Aperitiefhapjes: groentjes met zelfgemaakte hummus (verschillende soorten) of groentespreads, komkommer toastjes met zelfgemaakte dip, verse noten, olijven, zadencrackers, geroosterde kikkererwten, gevulde champignons …
 • Voorgerecht: zelfgemaakte verse soep bomvol groenten (volgens eigen voorkeur), verschillende kleurrijke salades, zelfgemaakte springrolls of loempia’s, zelfgemaakte sushi …
 • Hoofdgerecht: kies voor mager vlees, vis of vegetarische alternatieven met veel groenten en volkoren granen of (zoete) aardappelen.
 • Dessert: diepvries yoghurt repen, muffins, chocolade bananenbrood, appelkruimeltaart, zelfgemaakte appel/wortel & walnotencake …
 • Geef overschotjes mee aan jouw gasten, dan kunnen zij er nog van nagenieten en voel jij je niet verplicht om al de rest later op te eten 😉

Ik besef natuurlijk dat al deze tips leuk zijn om te lezen, maar soms praktisch moeilijk haalbaar zijn, zeker om alles zelf te maken. Wees dus slim bij het opstellen van jouw menu, kijk naar de bereidingswijze en de tijdsduur. Misschien kan je al een groot deel van de zaken de dag voordien maken (bijvoorbeeld de spreads, dips, hummus, soep, diepvries yoghurt repen, chocolade bananenbrood, cake …). Zorg dat je goed voorbereid bent en dan lukt het wel 😉

Maar mijn belangrijkste boodschap blijft: geniet van de feestdagen en het samenzijn met anderen. Ontspan je en laat stress niet de bovenhand nemen! Vergeet niet dat af en toe zondigen, geen probleem is. Je moet er geen spijt van hebben.

Wens je een persoonlijke begeleiding, hulp bij de goede voornemens voor volgend jaar of wil je eens een gezonde kookworkshop volgen? Neem contact op of schrijf je in voor de kookworkshops 2020!

 

Fijne feesten iedereen en tot volgend jaar!

Veel liefs

Kristina

Deel dit bericht