Je kent het wel: verjaardagen, jubileums, feestdagen …. Ze gaan vaak gepaard met traktaties en zoetigheden en ze behoren leuk en ontspannend te zijn. Ideaal om bij te praten met familie en/of vrienden. Dit is echter niet voor iedereen het geval. Meestal hoor je toch dat de gastheer of gastvrouw zich (vooraf) wat drukt maakt: Wat moet ik voorzien? Heb ik wel genoeg van alles? Kan ik aan iedereen iets aanbieden dat voldoende in de smaak valt? Hoe doe ik dat organisatorisch? Heb ik wel genoeg tijd om alles zelf te doen of besteed ik bepaalde zaken uit?

De hunker om iets speciaals te organiseren, een positieve indruk achter te laten bij gasten en vooral niet in herhaling te vallen, is vaak aanwezig. Maar hoe doe je dat? Elke keer iets nieuws en creatiefs verzinnen en ervoor zorgen dat wat je aanbiedt bij iedereen in de smaak valt? Niet evident! Zeker niet als je het gezond wil houden, laat staan als je naar alternatieven moet grijpen vanwege bepaalde voedingsgevoeligheden.

Natural Taste - boekweitblini's
Boekweitblini’s

Ik kan uit ervaring spreken. Zelf heb ik verschillende allergieën en voedingsgevoeligheden en mijn dochter ook. Ik maak dan ook regelmatig alternatieve gerechten en traktaties. Voor ons vallen ze in de smaak, maar dat wil niet zeggen dat haar vriendjes of andere gasten het ook zullen appreciëren. Een dilemma, maar hoe los je dat op? Kies je ervoor om een alternatief te voorzien voor jouw gasten, zodat zij “gewoon” kunnen eten, of maak je voor iedereen hetzelfde en moeten jouw gasten zich tevreden stellen met wat er is? Dat laatste vraagt veel meer moed en zelfvertrouwen en uit ervaring weet ik dat de reacties soms positiever kunnen zijn dan je denkt! Ik zeg wel duidelijk ‘soms’, want je hebt altijd wel mensen die liever bij het oude-vertrouwde blijven, want onbekend maakt onbemind. Trek het je niet aan, je kan niet iedereen tevreden stellen.

Hoe eraan beginnen?

Het is ook niet altijd even gemakkelijk om voor elke traktatie een gezond, plantaardig of allergeenvrij alternatief te voorzien. Enig opzoekwerk, timemanagement en creativiteit zal hiervoor nodig zijn, maar het loont de moeite, zeker als je alles zelf wilt of moet maken. Probeer een map te maken waar je leuke ideetjes gedurende het jaar in verzamelt en af en toe eens aan een test onderwerpt. Zelf geniet ik van het opzoekwerk, het denkwerk en het uitproberen vooraf, maar dit neemt ook wat tijd in beslag. Begin dus tijdig met de voorbereidingen!

Wat maken?

Enkele goed bevonden gerechtjes die volledig plantaardig, glutenvrij en zonder geraffineerde suikers zijn, kan je in onderstaande opsomming terugvinden. Deze lijst kan eindeloos aangevuld worden met tal van andere gerechtjes en variaties, te veel om in een blog op te sommen .

 • RAW carobe cheesecake: carobe en dus geen cacao, ideaal voor iemand die niet tegen cacao kan (zoals mijn dochter)
  RAW Carobe cheesecake
 • Bananen cupcakes of appel-banaancupcakes
 • RAW cheesecake: hier kan je eindeloos in variëren qua smaak: met bessen, fruit, cacao, matcha … alles is mogelijk! Pas wel op, dit is vaak op basis van noten en dus niet gepast voor iemand met een notenallergie.
 • Kokos-citroen taart: lijkt op een cheesecake, maar is niet RAW en bevat geen noten in de basis, noch in de vulling
 • (RAW) granolarepen, powerballetjes, chocolade rotsjes … ideaal voor bij de thee of de koffie, of als tussendoortje. De kinderen zijn er trouwens ook dol op. Ook hier kan je eindeloos variëren qua smaak of samenstelling.
 • Zelfgemaakt fruitsorbet of plantaardige roomijsjes die je tegenwoordig in elke winkel wel kan vinden.
 • Fruitstokjes of groentestokjes: zet de kinderen aan het werk en laat ze zelf hun gezonde saté stokjes samenstellen, fun
  RAW Vegan Healthy snacks

  gegarandeerd en minder werk voor de mama

 • Glutenvrije en vegan pannenkoeken zowel zoet als hartig met verborgen groentjes die je niet proeft. Handig als je kind niet graag groenten eet.
 • Vegan wafels, havermoutwafels, falafelwafels, wafels op basis van boekweitmeel, wafels met verborgen groenten ….
  RAW Chocolade cheesecake

   

Of toch uitbesteden?

Je kan tegenwoordig ook veel zaken bestellen en aankopen, indien je toch besluit om de traktaties niet zelf te maken. Dat kan heel wat stress of drukte verminderen, zeker bij grote feesten, maar je mist ook een deel van de fun en het proeven vooraf.

 

Veel succes aan diegenen die zin hebben gekregen om te experimenteren met gezonde traktaties! Ik voorzie nog recepten in een van mijn volgende blogs, dus blijf me volgen.

Veel liefs

Kristina

Deel dit bericht