Wie mij volgt op Instagram en/of Facebook kon vorige week mijn berichten en foto’s al bewonderen van mijn bezoek aan Gent. Deze week heb ik dan ook een blog met meer toelichting voor jullie uitgewerkt.

Elk jaar neem ik enkele dagen de tijd voor mezelf en ga ik naar Gent. “Waarom Gent?” hoor ik jullie zeggen. Dat leg ik graag even uit. Zes jaar geleden ben ik met enkele vriendinnen een weekendje naar Gent geweest en sindsdien heb ik de smaak te pakken en kom ik jaarlijks terug, alleen, om even tot rust te komen, inspiratie op te doen en lekker te gaan eten zonder allergische reacties (van voorgerecht tot hoofdgerecht en vooral dessert). ZALIG! Ik begrijp nog steeds niet waarom ik vroeger Leuven boven Gent verkoos om te gaan studeren. Mocht ik nu kiezen, weet ik wel beter!

De laatste jaren heb ik bij drie verschillende hotels overnacht. Elk van hen is interessant om andere redenen:

  1. Novotel ligt pal in het centrum en dus dicht bij alles. Ideaal als je de stad wil verkennen en een druk geplande agenda hebt of als je bijvoorbeeld voor zakelijke aangelegenheden een overnachting zoekt in het centrum. Zelf ben ik niet geneigd om terug voor dit hotel te kiezen. Mijn doel is immers om tot rust te komen, uit te slapen en mijn batterijen op te laden. ’s Avonds hoorde ik nog de feestgangers buiten op straat en ’s morgens werd ik wakker gemaakt door de klokken die aan het luiden waren.
  2. River hotel is een prima hotel net iets verder gelegen van het drukke centrum en dus rustiger. Prijs-kwaliteit is hier in balans en dus zeker aan te bevelen!.
  3. Pillows hotel is een luxueuzere bestemming, voor als je meer budget hebt. De kamers zijn groot, de minibar is volledig inbegrepen in de prijs en het ontbijt is fantastisch. Natuurlijk hangt hier een hoger prijskaartje aan vast.

Verder wil ik het hebben over mijn culinaire plekjes en ervaringen. Voor mij is het belangrijk dat ik ergens kan gaan eten zonder allergische reacties en waar ik ruime keuze heb voor zowel een voorgerecht, hoofdgerecht én dessert. Daarom dat ik niet de klassieke bistro’s of restaurants opzoek, maar meer de speciale adresjes.

1.Le pain quotidien is bij de meesten wel bekend en het valt misschien niet echt onder de noemer ‘speciale adresjes’, maar toch wil ik het erover hebben. Hier kan je lekker en gezond genieten van een ontbijt, brunch of lunch, maar ook als je tussendoor zin hebt om iets te gaan drinken. De matcha flower latte en kurkuma latte die ze aanbieden zijn echte aanraders. Ze zijn bovendien gemaakt op basis van amandelmelk!

 2.Julie’s house is een koffie of eerder een taartjeshuis. Niet alle taarten zijn vegan of glutenvrij. Bevraag goed vooraf en wil je echt zeker zijn, plaats dan een bestelling.

3.MieVie hier kan je genieten van een vegan ontbijt, brunch of lunch met ook enkele glutenvrije opties. Je kan ook cupcakes en vegan ijsjes kopen, mocht dat jou meer interesseren.

4.O’yo heb ik zelf nog niet kunnen uitproberen, want toen ik woensdag, mijn laatste dag, daar een lunch wou gaan eten, waren ze gesloten. Het lijkt me wel een interessant plekje om volgend jaar naar terug te gaan. Alle gerechten (ontbijt, brunch en lunch) zijn volledig plantaardig, vegan en er zijn ook glutenvrije opties. Ze mijden ook het gebruik van geraffineerde suiker en je kan ze dus gezond noemen in hun aanpak.

5.Moor&Moor is een kruidenierswinkel met plantaardige producten, maar je kan er ook iets drinken en eten. Vorig jaar kocht ik daar een lekkere snickerstaart om duimen en vingers van af te likken.

6.Andere koffiehuisjes zoals Full circle coffee, een plantaardige koffiebar, of Five five espressobar zijn leuke koffiebars waar je ook taarten van (onder andere) Vegamuze in hun assortiment kan terugvinden. Dit jaar had Full Circle Coffee ook ijsjes van Naduah en ik kan je al zeker die met mokka en witte chocolade aanbevelen (glutenvrij en vegan).

7.Madam Bakster is waarschijnlijk bij enkelen onder jullie al bekend. Enkele maanden gelden kon je haar nieuw bakboek al kopen, maar het is zeker de moeite waard om ook in haar koffiehuis langs te gaan. Alles is plantaardig, vegan, en je vindt er ook glutenvrije optie! Wist je trouwens dat Madam Bakster geen geraffineerde suikers gebruikt in haar gerechten?

8.Le Botaniste is ideaal om te gaan lunchen. Ze zijn volledig plantaardig, vegan, en hebben bijna alles glutenvrij. Ik kan je alvast de Raw Salad aanraden, maar je kan ook zelf jouw eigen salade samenstellen als je dat verkiest.

9.Lekker Gec is een eetplek vlakbij het station Sint-Pieters waar je kan ontbijten, lunchen of avondeten. Je schept op wat je zelf verkiest en je betaalt voor wat je hebt opgeschept en niets meer (op basis van gewicht). Bevraag wel wat glutenvrij is, mocht je daar niet tegen kunnen zoals ik, maar er is altijd voldoende keuze!

10.Lokaal is een toffe eetplek met een beperkte, maar zeer goede kaart die regelmatig aangepast wordt. De gerechten worden vers gemaakt en zijn seizoensgebonden. Kan je niet tegen gluten, laat het vooraf even weten, maar ondanks de kleine kaart is er nog meer dan voldoende keuze!

11. Bij Komkommertijd kan je à volonté opscheppen van een volledig plantaardig, vegan, buffet aan een vaste prijs of je kiest ervoor om meeneempotjes te vullen. Voor mensen met allergieën: bevraag even wat je wel of niet mag eten. Wees niet bang, ook hier blijft er nog voldoende keuze over!

12.Tot slot nog Oyya waar je voor een extra dessertje of tussendoortje kan kiezen tussen verschillende soorten ijs en ook ijs dat volledig plantaardig (vegan) is. Leuk tijdens de warme zomermaanden!

Voilà, dit zijn mijn aanbevelingen. Alle plekjes zijn plantaardig en hebben ook glutenvrije opties, waardoor ze voor mij interessant zijn. Natuurlijk zijn er nog andere plekjes die aan deze eisen voldoen en die niet beschreven zijn. Dat komt omdat ik nog niet alles heb kunnen bezoeken. Die eetplekjes wil ik zekere een andere keer in de verf zetten. Het bewijst wel dat Gent een absolute aanrader is, zeker voor mensen die (meer) plantaardig willen leven/eten, zonder te moeten terugvallen op ‘konijnenvoer’ zoals de klassieke salade met sla, komkommer, tomaat en doorgaans veel ajuin.

Laat me weten wat jouw favoriete plekjes zijn en deel even jouw ervaringen, zo kunnen we van elkaar bijleren!

Tot de volgende keer!

Veel liefs

Kristina

Deel dit bericht