Een taart als ontbijt, als dat geen luxe is! Leuk om een keer iets anders te doen, dan de reeds gekende havermoutpap. Het concept is heel eenvoudig. Je maakt een taartbodem en vult die met pap. Welke pap je maakt, maakt niet uit: op basis van boekweitvlokken, havermoutvlokken of rijstvlokken. Werk de taart af met fruit, notenpasta, nootjes …

Wil je nog een stapje verder? Probeer eens pompoen, zoete aardappel, wortel of rode biet te stomen en vervolgens te mixen tot een gladde vloeibare puree. Meng dit onder de pap en zo wordt jouw taartje extra voedzaam!

Eet je niet graag iets zoet of wil je een hartige rijsttaart maken? Zelfs dat kan. In plaats van de pap met melk en agavesiroop te maken, kan je de pap met bouillonpoeder maken en er gestoofde/gestoomde groenten eraan toevoegen.

Eens de taartbodem gevuld is, laat je deze best volledig afkoelen en opstijven. Je maakt deze taart dus best de dag voordien.

Nog een weertje: de eerste taart die mijn dochter kreeg voor haar verjaardagfeestje op de crèche was deze rijsttaart (zonder de pompoen weliswaar). Ik kan je zeggen dat de feedback op de crèche positief was en dat alle kindjes hadden meegegeten!

Eenvoudige rijsttaart

Bodem

Kant-en-klare taartbodem (bijvoorbeeld Herta glutenvrij en lactosevrij) of zelfgemaakt (recept zie zomerse fruittaart).

Voor de bereiding van de bodem verwijs ik naar mijn recept van de fruittaart. Gebruik je een kant-en-klare bodem, lees dan de instructies op de verpakking.

Voor beide opties doorprik je best eerst de bodem met een vork, zodat deze niet opbolt bij het bakken. Plaats de bodem vervolgens in een voorverwarmde oven om blind af te bakken.

 

Vulling

  • 1 kop rijstvlokken
  • 3 koppen plantaardige melk
  • 1 vanillestok
  • Scheutje agave of ahornsiroop
  • Snuifje zout

Kook de rijstvlokken gaar in de melk met agavesiroop, het merg van 1 vanillestok en een snuifje zout. Roer regelmatig, zodat de bodem niet aanbrandt. Doorgaans zal je de pap een tiental minuten moeten koken totdat deze begint in te dikken.

Kies je ervoor om pompoenpuree in de vulling te doen, neem dan 2,5 kop melk voor de bereiding en voeg nog 1 extra kop pompoenpuree toe bij de bereiding van de pap. Pompoenpuree maak je door 1/3de van een butternut pompoen te schillen en te stomen. Vervolgens stoom je de pompoen (of je kookt deze gaar) en erna mix je deze glad (met een scheutje water) tot een gladde puree.

PS: je kan ook een puree maken van zoete aardappel, wortel of rode biet.

 

Afwerking naar eigen smaak en voorkeur

  • Vers fruit naar keuze (kijk naar het seizoensaanbod)
  • Gehakte noten of zaden en pitten mix
  • Zelfgemaakte granola
  • Geraspte chocolade en cacaonibs

 

Eens de taartbodem afgekoeld is en de pap gekookt en ingedikt is, stort je de warme pap uit in de afgekoelde bodem. Zet opzij om af te koelen en op te stijven.

Werk af naar eigen voorkeur met vers fruit, notenpasta, noten, zaden, pitten, granola en/of met chocolade.

Smakelijk!

Deel dit bericht