Wil je eens gek doen? Wat dacht je van een zoete cake op basis van courgette? Ja, je leest het juist! Ben je niet overtuigd? Toch lekker hoor!

Zonder eieren, zonder geraffineerde suikers, zonder vetstof en met groenten en vezels. Hier mijn recept:

Courgette-appel-dadel cake

Voor 1 cake:

  • 100 gr courgette geraspt
  • 1 à 2 appels
  • 250 gr medjoul dadels
  • 150 tot 200 ml plantaardige melk
  • 250 gr glutenvrij havermeel
  • 1 zakje bakpoeder
  • Scheutje appelazijn
  • Zeste van 1 citroen

 

Verwarm de oven voor op 180°C.

Rasp de courgette en laat uitlekken (knijp het vocht eruit, anders wordt de cake te zompig).

Week de dadels in warm water voor enkele minuten en verwijder nadien de pitten. Mix ze tot een kleverig deeg.

Schil de appels en snijd ze in dunne (!) schijfjes. Je kan hiervoor een mandoline gebruiken, maar pas op voor de vingers!

Doe de droge ingrediënten (havermeel en bakpoeder) in een kom en meng ze onder elkaar. Voeg er de zeste van citroen aan toe, samen met de geraspte courgetten, de dadelpasta, de melk en appelazijn. Meng tot een homogeen deeg. Het vraagt wat kracht om alles goed te mengen door de plakkerige dadels. Je kan er ook voor kiezen om alles in een keukenrobot te mengen.

Extra opmerking:  doe niet alle melk in 1 keer erin. Begin met 150 ml en controleer of dit voldoende is (het deeg mag niet droog zijn, maar ook niet te lopend).

Leg bakpapier in een cakevorm en vul het voor de helft met het beslag. Het is normaal dat het deeg plakkerig en dik is. Je zal het dus moeten uitsmeren over de bodem. Leg daarop de schijfjes appel en vul de vorm met de rest van het beslag. Garneer met schijfjes appel. Je kan  ook wat amandelschaafjes bovenop de cake stooien als extra garnering.

Zet voor 45 minuten in de oven. Controleer of de cake gaar is met behulp van een tandenstoker die je in de cake prikt. Komt de tandenstoker er helemaal proper uit, dan is hij klaar!

Laat afkoelen alvorens ervan te eten en vertel niet direct aan andere wat het geheime ingrediënt (courgette) is. Je zal zien, ze gaan het zelfs niet merken!

 

Veel bakplezier!

Kristina

Deel dit bericht