Als ik je zou vragen wat voor jouw een zoete versie van comfortfood is, wat zou je dan antwoorden? Bij velen zal chocolade of een gerecht met chocolade toch in de top vijf staan. Daarom deel ik graag twee verschillende recepten van chocoladecake of brownies (afhankelijk van welke bakvorm je precies gebruikt).

Mijn chocoladecake/brownies bevatten extra vezels, wat ze toch iets voedzamer maken dan een klassiek recept. De ene versie is op basis van zoete aardappel en de andere versie is op basis van zwarte bonen. Die met zoete aardappel bevat havermout en amandelmeel. Die met zwarte bonen bevat geen meel of havermout. Je kan ook zelf verder experimenteren met bloemkool, rode biet of courgette. Je hoeft niet bang te zijn, de groenten zullen niet opvallen. Alleen de versie met bloemkool, want daar heb je nog wel de geur van bloemkool. Die met zoete aardappel en zwarte bonen zijn mijn favorieten.

Laat me weten wat jouw favoriet is!

Zoete aardappel chocolade cake

  • 500 gr gestoomde of gekookte zoete aardappel (ongeveer 2 à 3 rauw)
  • 100 gr glutenvrije havermout
  • 100 gr amandelmeel
  • 6 el cacaopoeder
  • 12 dadels
  • 5 el ahornsiroop
  • 2 el plantaardige olie
  • Snuif zout
  • 100 gr pure chocolade (voor de afwerking)

 

Verwarm de oven voor op 180°C.

Week de dadels in warm water voor enkele minuten en haal nadien de pitten eruit.

Schil de aardappels en snijd ze in stukjes. Stoom of kook ze totdat ze gaar zijn. Doe de gare aardappels samen met de dadels in een keukenrobot en mix ze fijn.  Voeg de olie en siroop toe.

Meng alle droge ingrediënten onder elkaar en doe ze bij de zoete aardappel en dadel mix. Meng tot 1 homogene massa.

Leg bakpapier in een bakvorm en stort daarin het beslag uit. Zet het voor 45 minuten in de oven totdat het gaar is (controleer door een tandenstoker in het deeg te prikken, deze moet er proper terug uit komen). Laat de brownies eerst 10 minuten in de vorm afkoelen. Haal ze dan uit de vorm en laat ze op een rooster verder afkoelen.

Smelt ondertussen de chocolade au-bain-barie. Besprenkel de afgekoelde brownies met gesmolten chocolade.

 

Zwarte bonen brownies 

12 stuks

  • 300 gr gekookte zwarte bonen (of uit bokaal)
  • 100 gr kokosbloesemsuiker
  • 70 gr cacaopoeder
  • 50 gr pure choclade
  • 3 el kokosolie of gewone plantaardige olie
  • 5 el lijnzaad + 6el water (eivervanger)
  • ¼ tl zout
  • 1 tl vanille extract
  • 5 tl bicarbonaat
  • Scheut appelazijn
  • Optioneel: handvol gehakte walnoten

 

Verwarm de oven voor op 175°C.

Doe water bij het lijnzaad en laat 10 min rusten.

Doe de zwarte bonen samen met het lijnzaadei, het  vanille extract, het zout en de olie in een keukenrobot en mix tot een glad mengsel. Giet het over in een grote kom.

Meng in een andere kom de suiker, cacaopoeder, de walnoten en het bakpoeder. Voeg de twee kommen samen, meng alles goed onder elkaar en doe er nog een scheutje appelazijn bij.

Leg bakpapier in een bakvorm en giet het beslag hierin uit. Breek de chocolade in kleine stukjes en duw ze in het mengsel. Strijk de bovenkant glad.

Als je kleine muffin of cake vormpjes gebruik, zet dan de alles voor 25 minuten in een oven van 175 graden. Gebruik je een gewone cakevorm, zet het deeg dan 30 – 35 minuten in een oven van 175 graden.

De buitenkant moet licht krokant zijn, de binnenkant smeuïg. Laat de brownie afkoelen en snijd hem in vierkanten. Dien het lauwwarm op met ijs of eet het afgekoeld.

Chocolade cake en brownie voordat ze in de oven gaan

Zoete aardappel chocolade cake overgoten met gesmolten chocolade

Zwarte bonen brownies

Deel dit bericht