Ik wil graag met jullie twee gerechtjes delen die de moeite waard zijn om het zelf uit te proberen. Het gaat om twee recepten om bacon (spek) te maken op basis van groenten. Het eerste recept is op basis van aubergine. Het tweede op basis van wortel. Allebei lekker en zeer gelijklopend. Ik moet er wel bij zeggen dat je er best bij blijft, want ze kunnen snel te donker worden (wat bij mij het geval is geweest)!

Ikzelf heb er tofu roerei bij gegeten, wat ook niet veel werk vraagt om te maken: zachte tofu, groentjes naar keuze, kurkuma, kala namak (zwart zout dat een ei-smaak geeft), peper en zout.

 

Spek op basis van aubergines

Natural Taste - Tofu roerei met aubergine spek
Tofu roerei met aubergine ‘spek’
  • 1 aubergine
  • 2 el tamari of coconut aminos (glutenvrij en coconut aminos is ook zonder soja)
  • 1 el sesampasta (tahin)
  • 1 el olijfolie
  • 1 el ahornsiroop
  • ¼ tl cayennepeper
  • 1 tl paprikapoeder
  • Zout en peper

 

Verwarm de oven op 105°C. Je kan ook aan een hogere temperatuur werken (180° en dan hebben ze natuurlijk minder lang nodig). Blijf er best bij, want ze kunnen snel te donker worden

Snijd de aubergine in dunne lange plakjes. Gebruik een mandoline of een scherp mes waarmee je dunne plakjes kan snijden van de aubergine.

Meng al de overige ingrediënten goed door elkaar en zet opzij.

Leg de aubergine op een bakplaat met bakpapier. Borstel op elk stukje een laagje van de saus.

Bak voor 20 tot 30 minuten en haal uit de oven. Besmeer de aubergines nog een keer langs beide kanten met de saus en laat het nog zo’n 4 à 5 minuten bakken in de oven. Hou het wel goed in de gaten dat ze niet te donker of te hard worden.

Eenmaal klaar, laat ze afkoelen.

 

Spek op basis van wortelen

Natural Taste - Tofu roerei met wortel spek
Tofu roerei met wortel ‘spek’
  • 1 grote wortel
  • 1 el tahin (sesam pasta)
  • 1 el kokosolie of maisolie
  • 1 el ahornsiroop
  • 1,5 tl tamari of coconut aminos (glutenvrij en coconut aminos is ook zonder soja)
  • ½ tl paprikapoeder

 

Verwarm de oven op 180°C.

Schil de wortel en snijd ze in dunne lange plakjes (met behulp van een mandoline of een dunschiller).

Meng alle andere ingrediënten tot een dikke, stroperige saus en zet even opzij.

Doe de wortelen in de kom met de marinade en laat een half uur trekken. Zorg ervoor dat elk wortelsliertje onder de marinade zit.

Verdeel de wortelen over een ovenplaat met bakpapier of een siliconen vel en laat het 15 tot 20 minuten bakken totdat ze krokant zijn.

Haal ze uit de oven en laat afkoelen.

Deel dit bericht