Het volgende recept kan je gebruiken om glutenvrije amandelkoekjes te maken. Je zal merken dat dit een basisrecept is en gemakkelijk kan aangepast worden. Met hetzelfde recept kan je ook een glutenvrije brosse taartbodem maken. Diegenen die mijn recepten kennen, weten dat ik dit al heb toegepast in mijn fruittaart. Deze keer vervang ik echter een deel van het meel door amandelmeel.

De klassieke ingrediënten van zandkoekjes zijn: bloem, suiker en boter. Ook ik vertrek hiermee, maar ik maak het een beetje gezonder. Dat doe ik door de keuze van mijn bloem en van mijn suiker. Ga altijd voor een vezelrijke variant van meel of bloem. Laat de witte bloem links liggen en neem volkoren varianten, vol vezels. Als glutenvrije varianten kan je boekweitmeel, havermeel, volkoren rijstmeel of chufameel nemen. Ik voeg ook nog extra vezels toe door psylliumvezels (ook wel gekend als vlozaad) te gebruiken. De toegevoegde vezels zullen er immers voor zorgen dat energie in ons lichaam traag vrijkomt, dat onze bloedsuikerspiegel minder snel stijgt en dat we een langer verzadigingsgevoel hebben. Voor de suiker neem ik geen witte geraffineerde suiker, maar kokosbloesemsuiker.

Chufameel is gemaakt van tijgernoten en heeft een zoete smaak van nature. Verder bevat dit meel veel vezels, wat de koekjes ook voedezamer maakt. Je kan chufameel (of tijgernotenmeel) gemakkelijk online kopen, maar als je het niet in huis hebt of niet lust, kan je dit meel ook vervangen door andere varianten die ik hierboven al heb besproken. Doordat ik chufameel gebruik, moet ik minder kokosbloesemsuiker toevoegen aan mijn koekjes, maar wees vrij om hiervan af te wijken (zeker als je een ander meelsoort gebruikt).

Om mijn zandkoekjes een amandelsmaak te geven, ga ik 50 gr amandelmeel toevoegen en amandelextract gebruiken. Wil je geen amandelsmaak, dan neem je best 200 gr meel in plaats van 150 gr.

Amandelzandkoekjes

  • 50 gr amandelmeel
  • 150 gr chufameel (of ander meel naar keuze en eigen smaak)
  • 125 gr kokosolie of plantaardige ongezouten boter
  • 60 gr kokosbloesemsuiker
  • 1 gr zout
  • ½ vanillestok (merg eruit schrapen) of 1 tl vanille extract
  • 1 tl amandelextract
  • 10 gr plantaardige melk (bijvoorbeeld amandeldrink)
  • 10 gr psylliumvezels

 

Verwarm de oven voor op 170°C.

Meng alle ingrediënten tot een homogeen deeg. Vorm een bal van het deeg, wikkel het in folie en laat even rusten (opstijven) in de koelkast.

amandelzandkoekjesdeeg is klaar om te rusten in de koelkast

Maak kleine bolletjes en duw ze een beetje plat. Leg ze op een bakplaat met bakpapier.

De gevormde koekjes alvorens ze de oven in gaan

Bak voor 20 minuten in de oven.

Eens uit de oven laat je de koekjes helemaal afkoelen. Ze worden hard tijdens het afkoelen.

 

Veel bakplezier!

Stuur me jouw creaties en laat me iets weten wat jij ervan vindt! Heb je vragen of opmerkingen, aarzel dan niet om met me contact op te nemen.

 

Veel liefs

Kristina

Deel dit bericht